Dorin Recean s-a întâlnit la Guvern cu președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar: „Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană”

Susținerea Sloveniei în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, precum și modalitățile de intensificare a parteneriatului strategic dintre țările noastre au fost discutate, astăzi, la Casa Guvernului, în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 17 noiembrie 2023, 10:23   8
image

Premierul Dorin Recean s-a referit la progresul înregistrat de țara noastră în ceea ce privește implementarea agendei europene, confirmat recent prin recomandarea Comisiei Europene de a deschide procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În acest context, șeful Executivului a mulțumit președintei Nataša Pirc Musar pentru susținerea Sloveniei a parcursului european al Republicii Moldova și asistența oferită în sfera consolidării finanțelor publice și a rezilienței instituțiilor financiare.

Credem că o Europă mai largă este una mai sigură și prosperă și depunem efortul necesar pentru a deveni parte a familiei europene. Continuăm implementarea reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției, pentru că aceste procese stau la baza unei democrații puternice", a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Președinta Nataša Pirc Musar a reconfirmat sprijinul Sloveniei pentru demersul european al țării noastre și a apreciat efortul autorităților și al cetățenilor pentru susținerea refugiaților ucraineni.

 „Suntem aici ca să susținem Republica Moldova în calea ei europeană și credem că locul cetățenilor voștri este în Uniunea Europeană. Vă felicit pentru succesul obținut în procesul de implementare a recomandărilor Comisiei Europene și suntem deschiși în continuare să vă oferim expertiza necesară în acest proces", a menționat președinta Nataša Pirc Musar.

La rândul său, șeful Executivului a punctat că „Slovenia este una din țările europene de la care Republica Moldova trebuie să învețe ce înseamnă parcurs european. Comparabilă cu țara noastră ca suprafață și populație, datorită suportului Uniunii Europene, Slovenia a făcut un salt spectaculos, devenind cea mai prosperă țară din Balcanii de Vest și una dintre cele mai dezvoltate în Europa. Asta ne dorim și noi ca țară, construind Europa aici, acasă".

În cadrul dialogului, oficialii s-au referit și la posibilitățile de intensificare a relațiilor bilaterale în domeniul energiei regenerabile, agriculturii, industriei electronice și IT. 

Igor Grosu despre protestele fermierilor: E dreptul lor să protesteze

Fiecare cetățean are dreptul de a protesta, însă acest lucru trebuie să se întâmple în limitele cadrului legal. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu referire la acțiunile de protest organizate de agricultori în centrul Chișinăului. Președintele Parlamentului spune că între protestatari și autorități există loc pentru dialog, iar ambele părți trebuie să dea dovadă de înțelegere.

Andrei Spînu și Alexandru Oprea să demisioneze! Solicitarea socialiștilor după tragedia de la Căușeni

„Guvernul PAS, și în special Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu, și-a recunoscut încă o dată neputința și iresponsabilitatea criminală prin faptul că nu a pregătit țara pentru ninsori”, este declarația Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Într-un comunicat de presă, socialiștii solicită demisia lui Andrei Spînu, dar și a șefului IGSU, Alexandru Oprea, scrie Realitatea.MD.