Dr. Adrian Hotineanu a făcut primul transplant hepatic din 2024. Bărbat salvat de către fratele mai mic care i-a devenit donator

În data de 19 ianuarie a fost efectuat primul transplant hepatic din anul 2024, de la IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Un bărbat de 40 de ani fost salvat chiar de către fratele său mai mic, care i-a devenit donator. Astăzi ambii pacienți s-au externat la domiciliu în stare bună, scrie scr.md.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 12 februarie 2024, 15:24   325
dr

Pacientul de 36 de ani a donat lobul drept al ficatului pentru fratele său, care suferea de ciroză hepatică. Operația a fost una planică. Perioada postoperatorie a decurs fără particularități” a menționat șeful Catedrei Chirurgie Nr. 2, prof. Adrian Hotineanu.

Bărbatul povestește că a luptat cu boala 10 ani, iar ultimii doi, aceasta s-a agravat. Unica salvare era transplantul de ficat.

Constantin, pacientul: ”Zece ani am avut depresie. Când am aflat că fratele mă va ajuta, deja consideram că nu mai sunt bolnav. Aveam emoții mari. Îi mulțumesc foarte mult, pentru faptul că mi-a dat șansă la o a doua viață. Aduc mulțumiri și întregului personal medical, pentru că m-au salvat. Mă simt mult mai bine”.

Fratele său, Gheorghe spune că nu a avut dubii în privința deciziei de a-l ajuta pe Constantin : ”Când am văzut care era situația, deodată am simțit că eu voi fi donatorul. Am avut noroc. Analizele au arătat rezultate bune. Toată procedura a decurs destul de repede. Eu mă simt bine. Revenim ambii bucuroși acasă ”.

Bărbații aduc mulțumiri echipelor medicale, care 4 săptămâni au avut grijă de sănătatea și viața lor. Acum va urma perioada de recuperare postoperatorie la domiciliu.

Serviciul Vamal va avea propriul Centru de analiză de risc și inteligență pentru a facilita traficul legitim și a reduce riscul de contrabandă

Serviciul Vamal a găzduit evenimentul de lansare a procesului de creare a Centrului de de analiză de risc și inteligență, la care a participat conducerea Serviciului Vamal, a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), precum și funcționarii vamali din cadrul subdiviziunilor de profil.