SURSE // Omul de afaceri rus, Andrei Nemolyakin, reținut în R.Moldova. Ar fi încercat să treacă prin PTF „Leușeni” cu un pașaport ucrainesc fals

Omul de afaceri rus, Andrei Nemlyakin, a fost reținut de polițiștii de frontieră, după ce ieri a încercat să părăsească R.Moldova prin Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni, susțin sursele PulsMedia.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 9 septembrie 2024, 14:06   1506
IGPF

Potrivit surselor, Nemolyakin a intrat ilegal pe teritoriul R.Moldova (n.r. cel mai probabil prin zona din stânga Nistrului) și intenționa să ajungă în Uniunea Europeană.

La controlul documentelor Nemolyakin a prezentat un pașaport ucrainean pe numele Mikola Kușnerciuk (Кушнерчук Микола), însă datorită prudenței angajaților IGPF, care și-au dat seama că este vorba despre un pașaport fals, planurile acestuia au fost date peste cap.

Potrivit presei din Ucraina, în 2018, Andrei Nemolyakin, care era suspectat de deturnarea a 500 de milioane de ruble de la Ministerul rus al Apărării, a fost reținut la Kiev. 

Fostul proprietar al firmei „Stroyinvest” și complicii săi au fost găsiți acuzați de comiterea unei infracțiuni penale în temeiul părții 4 a articolului 159 (fraudă pe scară largă) din Codul penal al Federației Ruse. Cu toate acestea, Andrey Nemolyakin a dispărut la scurt timp după începerea urmăririi penale și figura pe o listă internațională de persoane căutate. La 16 iunie 2016, un tribunal din Moscova l-a arestat în contumaci. În 2018, Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a reținut pe omul de afaceri la Kiev. 

În timpul percheziției, au fost confiscate pașaportul lui Nemolyakin și pașaportul unui cetățean al Federației Ruse, precum și un pașaport al unui cetățean al Ucrainei eliberat în Debaltsevo (regiunea Donețk) în aprilie 2013 și un permis de conducere cu un nume de familie diferit. În urma examinării portretului, s-a constatat că toate documentele înfățișau aceeași persoană, și anume pe Nemolyakin. 

Nemolyakin este inculpat în cazul delapidării a 500 de milioane de ruble în timpul livrărilor de cărbune către Ministerul rus al Apărării în 2012.

Conform materialelor anchetei, în 2012, Ministerul rus al Apărării și Oboronstroy au semnat un contract în valoare de 790 de milioane de ruble pentru furnizarea de căldură în taberele militare. Contractantul a fost ales ca URE, în acest scop unitățile sale trebuind să achiziționeze 66.500 de tone de cărbune. Contractul a fost semnat cu Transstroyengineering printr-o companie intermediară Stroyinvest, dar subcontractantul a livrat combustibil mai ieftin în loc de cărbune cu flacără lungă, pentru care, potrivit anchetei, Ministerul Apărării a plătit în plus aproximativ 500 de milioane de ruble.

(VIDEO) Ofițerii INI în comun cu DIICOT România, au dat peste cap o „afacere cu drogul zombie” din Belgia, Olanda și Germania

Ofițerii Direcției investigații „Centru” a INI, de comun cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a trei persoane (2 cetățeni din Republica Moldova și un cetățean român), cercetate pentru efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.