Un senator american îndeamnă Meta, Alphabet și Google, să abordeze dezinformarea din Rusia înainte de referendumul cheie din R. Moldova

Senatorul american Ben Cardin, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului , a trimis scrisori directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, și directorului executiv al Alphabet și Google, Sundar Pichai, îndemnându-i să angajeze resurse suficiente pentru abordarea dezinformarii și dezinformarii în Moldova pe platformele lor respective.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 11 octombrie 2024, 10:16   25
Cardin

 Scrisorile indică iminentul referendum constituțional al Republicii Moldova cu privire la aspirația țării de a adera la Uniunea Europeană și citează dovezile furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a semăna confuzie și dezinformare în rândul publicului moldovenesc, se arată într-un comunicat al foreign.senate.gov.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să apară numai moldovenilor”, a scris președintele Cardin. „Gravitatea acestei decizii în fața poporului moldovenesc pune sarcina partenerilor Republicii Moldova, precum și celor care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional al Republicii Moldova, pentru a preveni interferarea influenței străine maligne în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată. ”

Textul integral al scrisorilor poate fi găsit mai jos.

Stimate domnule Zuckerberg,

Scriu pentru a-l îndemna pe Meta să ia măsuri pentru combaterea dezinformarii în Republica Moldova înaintea alegerilor cruciale din 20 octombrie din țară. Moldova nu numai că va alege un președinte luna viitoare, dar și poporul moldovenesc va participa la un referendum care va decide dacă va angaja țara fără echivoc pentru un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să apară numai moldovenilor. Gravitatea acestei decizii în fața poporului moldovenesc pune sarcina partenerilor Moldovei, precum și celor care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional al Republicii Moldova, pentru a preveni interferarea influenței străine maligne în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.

Institutul Național Democrat (NDI) a efectuat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova care a precedat aceste alegeri istorice, în care a apreciat că influența străină malignă a Rusiei asupra platformelor de socializare „este cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. NDI a recomandat în mod special ca „platformele de social media… să dedice mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informații false și modele de comportament neautentic… și să se asigure în mod proactiv că nu acceptă reclame de la persoanele sancționate sau de la împuterniciții acestora”. Având în vedere popularitatea platformelor Meta pe piața moldovenească, cred că Meta ar trebui să ia în serios această recomandare. Sper că Meta va acționa fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare pentru a susține un mediu electoral echitabil până la 20 octombrie.

Guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au declarat împreună în iunie că actorii ruși folosesc dezinformarea pentru a submina democrația moldovenească în timpul sezonului electoral și imediat după acesta. Această declarație comună a expus operațiunile de influență malignă ale Kremlinului, dar îi revine celor care au capacitatea de a răspunde să facă acest lucru în mod urgent. În special, SUA și aliații au avertizat cu privire la actorii ruși care urmăresc „să incite la proteste”. Consider că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie abordat.

Respectatul grup al societății civile din Moldova WatchDog.MD, care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele de socializare, a descoperit recent că oligarhul moldovean Ilan Shor, care este sancționat de SUA, UE, Marea Britanie și Canada, a plătit pentru anunțurile sponsorizate pe platformele dumneavoastră. Ilan Shor a cheltuit peste 33.000 de dolari pe reclame pe Facebook doar în iunie și mai mult de 400.000 de dolari de când a fost sancționat în octombrie 2022, potrivit WatchDog.MD. 

Meta are o șansă importantă luna aceasta să se asigure că poporul moldovenesc își poate decide singur viitorul. Sper că Meta profită de această ocazie pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru bine.

 

Stimate domnule Pichai, 

Scriu pentru a îndemna Google și Alphabet să ia măsuri pentru combaterea dezinformarii în Republica Moldova înaintea alegerilor cruciale din 20 octombrie din țară. Moldova nu numai că va alege un președinte luna viitoare, dar și poporul moldovenesc va participa la un referendum care va decide dacă va angaja țara fără echivoc pentru un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să apară numai moldovenilor. Gravitatea acestei decizii în fața poporului moldovenesc pune sarcina partenerilor Moldovei, precum și celor care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional al Republicii Moldova, pentru a preveni interferarea influenței străine maligne în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.

Institutul Național Democrat (NDI) a efectuat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova care a precedat aceste alegeri istorice, în care a apreciat că influența străină malignă a Rusiei asupra platformelor de socializare „este cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. NDI a recomandat în mod special ca „platformele de social media… să dedice mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informații false și modele de comportament neautentic… și să se asigure în mod proactiv că nu acceptă reclame de la persoanele sancționate sau de la împuterniciții acestora”. Având în vedere popularitatea platformelor Alphabet pe piața din Moldova, cred că Alphabet ar trebui să ia în serios această recomandare. Sper că Alphabet va acționa fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare pentru a sprijini un mediu electoral echitabil până la 20 octombrie.

Guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au declarat împreună în iunie că actorii ruși folosesc dezinformarea pentru a submina democrația moldovenească în timpul sezonului electoral și imediat după acesta. Această declarație comună a expus operațiunile de influență malignă ale Kremlinului, dar îi revine celor care au capacitatea de a răspunde să facă acest lucru în mod urgent. În special, SUA și aliații au avertizat cu privire la actorii ruși care urmăresc „să incite la proteste”. Consider că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie abordat.

Respectatul grup al societății civile din Moldova WatchDog.MD, care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele de social media, a constatat că publicitatea sponsorizată pe Google „este unul dintre principalele instrumente de dezinformare” în Moldova. WatchDog.MD notează că guvernul Republicii Moldova este neputincios să oprească această campanie de dezinformare fără sprijinul Alphabet.

Alphabet are o șansă importantă în această lună de a se asigura că poporul moldovenesc își poate decide propriul viitor. Sper că Alphabet profită de această ocazie pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru bine.

Meta a eliminat o rețea de conturi din R. Moldova care a întreprins acțiuni înainte de alegeri. Unele conturi făceau referire la Șor sau partidul său

Meta anunță că a eliminat un grup de conturi și grupuri care viza publicul vorbitor de limbă rusă din Moldova pentru încălcarea politicii platformei privind comportamentul neautentic coordonat. Operațiunea s-a axat pe 12 surse de știri fictive în limba rusă, care se prezentau drept entități independente, prezente pe mai multe servicii de internet, inclusiv pe platformele Meta (Facebook, Instagram), Telegram, Ok.ru și TikTok.