(FOTO 18+) Prizonier de război ucrainean, executat cu o sabie: „Pentru Kursk”

Comisarul pentru Drepturile Omului al Radei Supreme, Dmitro Lubineţ, a denunţat marţi o nouă crimă de război comisă de soldații ruși după apariția informației că un prioznier de război ucrainean neînarmat și cu mâinile legate cu o bandă adezivă a fost executat cu o sabie în orașul Novohrodivka, din regiunea Donețk.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 17 septembrie 2024, 20:30   1696
dverg

Cazul denunţat de Dmitro Lubineţ a ajuns în atenţia publicului odată cu difuzarea unei fotografii pe reţelele sociale în care un bărbat în uniformă militară ucraineană poate fi văzut întins la pământ și având înfiptă în piept o sabie cu inscripţia „Pentru Kursk” – o referire probabilă la ofensiva ucraineană din regiunea rusă cu același nume. „Nivelul de barbarie şi setea lor de sânge este incomensurabilă. 

Acţiuni precum aceasta reprezintă o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război”, a reacţionat omdudsmanul ucrainean pe contul său de Telegram, preluat de agenția de presă EFE, citată de Agerpres.

Prizonier de război ucrainean, executat cu o sabie: „Pentru Kursk”
Prizonier de război ucrainean, executat cu o sabie: „Pentru Kursk”

Potrivit lui Lubineț, astfel de execuții vizează demoralizarea societății ucrainene. Presa ucraineană precizează că execuția a avut loc la Novohrodivka, o localitate din apropierea orașului strategic Pokrovsk, din regiunea Donețk, unde forțele ruse sunt în ofensivă. 

În acelaşi timp, ombudsmanul ucrainean a criticat presupusa pasivitate a comunităţii internaţionale şi a anunţat că a trimis scrisori atât Crucii Roşii, cât şi ONU, solicitându-le să ancheteze această „nouă încălcare a drepturilor omului de către Rusia”.

Pe de altă parte, Ucraina a deschis o anchetă preliminară pentru încălcarea legilor și a cutumelor internaționale ale războiului, precum și pentru omor cu premeditare. 

De la lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, autoritățile de la Kiev au denunţat execuţia cu sânge rece a zeci de soldaţi ucraineni care s-au predat sau au fost luaţi prizonieri de război de către forţele ruse. Unele dintre aceste execuţii au fost înregistrate video şi distribuite pe reţelele sociale, notează EFE.

Sursa: libertatea.ro