Un nou Acord de cooperare în domeniul apărării între R.Moldova și Republica Franceză

Republica Moldova va încheia cu Republica Franceză un nou acord de cooperare în domeniul apărării. Parlamentul a votat în prima lectură pentru ratificarea Acordului semnat la Paris la 7 martie 2024.

publicat de Anatol Chirilov
joi, 25 aprilie 2024, 19:40   14
RM and FR

Inițiativa de încheiere a unui nou acord în domeniul apărării aparține Franței și a fost exprimată după desfășurarea la Chișinău a celui de al doilea Summit al Comunității Politice Europene 2023.

De menționat că, în anul 1998, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a încheiat cu Ministerul Apărării din Franța un acord în același domeniu. Acesta nu acoperă tot spectrul de aspecte ale cooperării și, în context, se propune inițierea unui nou acord. Documentul nou are scopul de a stabili și a dezvolta o cooperare avantajoasă atât pentru Franța, cât și pentru Republica Moldova.

Acordul prevede colaborarea în domenii precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, controlul și gestionarea spațiului aerian, medicina militară etc. Cooperarea va avea următoarele forme: vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimburi de experiență, consultări, specializări, antrenamente și exerciții comune. De asemenea, în baza noului acord, autoritățile vor elabora, în fiecare an, un plan de cooperare bilaterală, care va include detalii privind acțiunile și numărul de persoane implicate în desfășurarea acestora.

Tudor Ulianovschi, de Ziua Drapelului R.Moldova: ,,Indiferent de etnie, limba vorbită sau religie, să prețuim cu sfințenie simbolul țării noastre, cele trei culori și Stema de Stat”

De Ziua Drapelului Republicii Moldova, ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a publicat o poză cu fiica sa, de la un turneu de tenis din Canada, în care a transmis sincere felicitări tuturor cetățenilor acestei țări, cu precădere campionilor, sportivilor, artiștilor, antrenorilor, dansatorilor, actorilor, jurnaliștilor, cercetătorilor și studenților care au purtat Drapelul Republicii Moldova peste hotarele țării.

Șefa statului a participat la ceremonia de onorare a Tricolorului

De Ziua Drapelului de Stat, Președinta Maia Sandu a participat, alături de Președintele Parlamentului și Prim-ministru, la ceremonia de onorare a Tricolorului din fața Guvernului. Evenimentul a fost înfrumusețat de cei peste 250 de copii din diferite coruri din țară, cărora, șefa statului le-a mulțumit pentru bucuria de a-i asculta.