Zeci de moldoveni solicită ajutorul Chișinăului pentru a fi evacuați din Liban

Moldoveni care locuiesc în Liban au solicitat Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău să fie evacuați.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 1 octombrie 2024, 16:10   8
img

MAE, împreună cu misiunea diplomatică, depune eforturi pentru a-i ajuta pe moldovenii care au depus cererea prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în Liban, cu reședința la Ankara.

,,În legătură cu situația tensionată din Liban, Ambasada Republicii Moldova în Republica Libaneză, cu reședința la Ankara, a recepționat și continuă să recepționeze mai multe cereri din partea cetățenilor moldoveni, care locuiesc în această țară, solicitând ajutor în evacuare”, au informat angajații MAE.

Totodată, ei precizează că cetățenii Republicii Moldova pot solicita ajutor apelând fie la telefonul de urgență al ambasadei: +90 541 687 2104, fie expediind o scrisoare la adresa de email: [email protected].  

Armata israeliană a raportat marţi ,,lupte violente" în sudul Libanului după lansarea unei ofensive militare terestre împotriva grupării şiite Hezbollah, îndemnându-i totodată pe libanezi să nu se deplaseze în sudul ţării lor ,,la bordul maşinilor", pentru ,,propria siguranţă", relatează AFP.

,,Lupte violente au loc în sudul Libanului", a anunţat Avichai Adraee, purtător de cuvânt al armatei israeliene, într-un mesaj publicat în limba arabă pe Telegram.  

,,Pentru siguranţa personală, vă cerem să nu vă deplasaţi cu vehicule din nord la sud de Litani", a adăugat el, făcând referire la un râu libanez şi acuzând Hezbollah că se foloseşte de civili ca de ,,scuturi umane".

La rândul său, Hezbollah a revendicat marţi primele sale atacuri de când Israelul a anunţat începutul ofensivei terestre, la primele ore ale dimineţii, deşi ciocniri directe în interiorul teritoriului libanez nu au fost confirmate încă, notează EFE.

Hezbollah a indicat în declaraţii separate că a lansat un atac de artilerie şi un tir de rachete împotriva unor grupuri de soldaţi israelieni în oraşul Metula, în zona frontierei de nord a Israelului, declarată cu o zi înainte drept ,,zonă militară închisă" de către autorităţile israeliene.

Armata israeliană a confirmat marţi dimineaţă interceptarea a şapte din cele 15 proiectile lansate noaptea trecută, restul căzând pe teren viran, fără să provoace victime.

Ofensiva terestră vine după o săptămână de atacuri aeriene intense asupra sudului şi estului Libanului şi a suburbiilor sudice ale Beirutului, principalele bastioane ale Hezbollah în ţară.

În incursiunea forţelor de apărare israeliene (IDF) în sudul Libanului sunt implicaţi soldaţi din Divizia a 98-a de paraşutişti şi Brigada a 7-a blindate.

După luni de lupte în Fâşia Gaza, soldaţii ,,au fost transferaţi în nord şi operează în zonă, după ce au făcut ajustările necesare pentru a lupta în Liban", se arată într-un comunicat al armatei, scrie adevărul.ro.

Un simplu test de salivă ar putea determina cât de rapid îmbătrânești și care este riscul de deces în viitorul apropiat

Cei mai blazați dintre noi consideră că singurul lucru despre care pot afirma că sunt siguri că li se va întâmpla la un moment dat în viață e că vor muri... Unii au mers chiar mai departe, încercând să determine cu precizie vârsta biologică a unei persoane sau chiar riscul de deces pe care îl prezintă aceasta în perioada imediat următoare.

(VIDEO) Mai mulți tineri, interesați de alegerile din 2024

La alegerile din 20 octombrie curent, s-ar putea să avem parte de o surpriză și să vedem o mobilizare în rândul tinerilor la secțiile de votare. De această părere este analistul Alexandru Macuhin, care susține că observă un interes mai mare în rândul tinerilor față de aceste alegeri. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodî”, la RLIVE TV.