Rusia cere Israelului să-și retragă trupele din Liban, avertizând că operațiunile terestre vor duce la mai multă violență

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cere Israelului să retragă trupele din Liban și avertizează că atacul va duce la o nouă escaladare a violenței în Orientul Mijlociu.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 1 octombrie 2024, 16:34   10
img

Israelul a declarat că unități de comando și parașutiști au lansat raiduri în Liban în această dimineață, ca parte a unei incursiuni terestre „limitate”, în timp ce Hezbollah, susținută de Iran, a lansat un baraj de rachete în Israel, susținând că a vizat o bază de informații IDF de lângă Herzliya, în centrul Israelului, potrivit Times of Israel, scrie adevărul.ro.

„Rusia condamnă ferm atacul asupra Libanului și face apel la autoritățile israeliene să înceteze imediat ostilitățile, să-și retragă trupele de pe teritoriul libanez și să se angajeze într-o căutare reală a unor modalități pașnice de soluționare a conflictului din Orientul Mijlociu”, afirmă Ministerul rus de Externe.

Aviația israeliană a continuat să bombardeze ținte ale grupării Hezbollah din suburbiile Beirutului, în timp ce forțele terestre au pătruns în satele de la granița cu Libanul.

Misiunea lor este să elimine orice „amenințare imediată” la adresa comunităților din nordul Israelului, potrivit anunțului făcut de armată.

Operațiunea terestră a fost pregătită în ultimele luni și a primit în noaptea de luni spre marți aprobarea conducerii politice. Ore bune, mișcarea trupelor a fost ținută secret, în timp ce armata a cerut populației să nu răspândească „zvonuri iresponsabile”.

Netanyahu a declarat că liderii iranieni îi susțin pe „violatorii și criminalii din Hamas și Hezbollah”, dar „tiranilor iranieni nu le pasă de viitorul poporului iranian” și țara „merită o conducere mai bună”.

În ultimele patru zile, blindatele israeliene s-au strâns la frontiera cu Libanul în așteptarea ordinului de a trece granița.

Potrivit New York Times, oficialii americani au încercat să-i convingă pe liderii de la Tel Aviv să renunțe la ideea unei operațiuni de amploare.

Trăim momente de răscruce. Suntem în fața unor realizări istorice, dar, în același timp, ne confruntăm cu provocări uriașe. Ne luptăm pentru propria existență”, spune Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.