EXCLUSIV (DOC) // Un primar PAS ar fi prejudiciat bugetul local cu peste 6 milioane de lei

Peste șase milioane de lei reprezintă prejudiciu cauzat bugetul satului Mereni, r-nul Anenii Noi, de către conducerea localității, Valentin Vieru, în ultimii patru ani. Cel puțin, acest lucru reiese din constatările făcute de către Inspecția Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe, în posesie cărora a intrat în exclusivitate redacția PulsMedia.MD

publicat de Anatol Chirilov
joi, 30 martie 2023, 17:30   1905
Valentin Vieru, primar Mereni

Astfel, conform Programului de activitate pentru semestrul I al anului 2023, Inspecția financiară a efectuat un control complex la Primăria satului Mereni, pentru perioada 01.01.2018 - 31.12.2022, în rezultatul căreia s-au stabilit mai multe nereguli, care ar fi prejudiciat Primăria cu 6.324.400 lei.

Totodată, Inspecția Financiară a constat că, din cauza nerespectării prevederilor cadrului normativ, în perioada supusă controlului, Primăria a înregistrat neîntemeiat cheltuieli în sumă totală de peste 1.8 milioane de lei. Printre acestea ar fi și plăți compensatorii acordate peste limita admisă angajaților instituțiilor primăriei, ajutoare materiale acordate angajaților aparatului primăriei odată cu ieșirea în concediul de odihnă anual plătit, sau 0,7 mii lei - premiul primarului localității cu ocazia zilei de sărbătoare nelucrătoare, acordat în lipsa deciziei consiliului local.

În același timp, potrivit raportului elaborat de Inspecția Financiară s-a constatat că, în perioada supusă inspectării de către factorii de decizie ai Primăriei n-au fost întreprinse măsuri eficiente întru gestionarea patrimoniului public. Totodată, inspectorii au menționat că, în perioada supusă inspectării au fost admise cheltuieli neregulamentare în sumă de peste 4 milioane de lei.

Raportul Inspecției Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe
Raportul Inspecției Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe
Raportul Inspecției Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe
Raportul Inspecției Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe

Solicitat telefonic, Valentin Vieru, primarul localității Mereni, a declarat pentru PulsMedia.MD că nu este de acord cu raportul Insepctoratului Financiar. 

Totodată, în apărarea sa acesta a ținut să menționeze că, o parte din pretinsele încălcări ce se regăsesc în raportul celor de la Inspecția Finaciară sunt din perioada anilor 2012, când la conducerea localității era alt primar, iar cu altele, nu este de acord, deoarece o parte din bani ar fi fost acordați sub formă de ajutor social, din domeniul educației, dar și alte domenii.

În același timp, Valentin Vieru a declarat că nu a contestat rezultatele raportului, precum că, contestarea acestuia, ar demonstra că ar fi vinovat, iar lumină în acest caz urmează să facă Procuratura.

,,Eu am ales să nu contest pentru că, astăzi, ne lămurim, dar mai bine ca procuratura când intră în acțiune, acolo se pun punctele pe ,,i” ,și ne clarificăm pe loc” a declarat el.

Sursele PulsMedia.MD susțin că acum ceva timp în urmă, lui Vieru i s-ar fi retras carnetul de membru PAS, însă acesta susține că este și în prezent membru al partidului.

PLDM: Moldovenii au suferit profund în timpul acestui război cauzat de două regimuri absolut bolnăvicioase

Astăzi este un moment de comemorare și recunoștință pentru sacrificiile făcute în cel de-al doilea război mondial. În context, Partidul Liberal Democrat din Moldova a subliniat că moldovenii au suferit profund în timpul acestui război cauzat de două regimuri absolut bolnăvicioase, pierzând vieți dragi și fiind afectați de atrocitățile regimului nazist.

Tudor Ulianovschi a adus omagiu străbunilor noştri care s-au jertfit pentru viitoarele generaţii: ,,Pacea, unitatea, concilierea și calitatea vieții definesc viitorul nostru și bunăstarea omenirii”

Acum 79 de ani a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt celui mai sângeros război de pe continentul european. Ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a adus un omagiu eroilor căzuți pentru independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova.