Taiwanul recunoaşte căsătoriile între cupluri de acelaşi sex, formate din chinezi şi taiwanezi

Cuplurile taiwanezo-chineze de acelaşi sex îşi pot înregistra de acum căsătoria în Taiwan, anunţă joi Taipeiul, recunoscând pentru prima oară aceste uniuni între cele două maluri ale strâmtorii, relatează AFP.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 19 septembrie 2024, 19:28   5
lgbt

Taiwanul se află de mult timp în avangarda mişcării drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transexualilor în Asia. Insula a devenit în 2019 primul teritoriu din regiune care a legalizat egalitatea căsătoriilor, potrivit News.ro. 

Însă tensiunile dintre Taiwan şi China  – care revendică această insulă autonomă ca făcând parte din teritoriul său şi care desfăşoară mişcări militare zilnic în jurul acesteia – au împiedicat cuplurile transfrontaliere să beneficieze de acest drept.

Cuplurile heterosexuale – alcătuite dintr-un partener chinez şi unul taiwanez – sunt supuse unei proceduri mai complicate decât alte cupluri internaţionale, ele fiind obligate să se căsătorească mai întâi în străinătate, iar apoi să treacă de un interviu în Taiwan pentru a-şi înregistra căsătoria. 

Supuse aceloraşi reguli ca şi cuplurile heteroseuxale „Începând de-acum, cuplurile homosexuale pot fi supuse aceloraşi reguli ca şi cuplurile heteroseuxale”, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă obişnuită, un purtător de cuvânt al Consiliului Afacerilor Continentale din Taiwan, care se ocupă cu dosare taiwanezo-chineze, Liang Wen-chieh. 

Ele trebuie să se căsătorească mai întâi într-una dintre cele 35 de ţări care recunosc egalitatea căsătoriilor, după aceea să prezinte certificatul de căsătorie şi alte documente, iar „agenţi competenţi vor desfăşura interviuri cu cuplul”, a explicat el.

„Abia după ce trec interviul la frontieră (pe aeroport şi în porturi), ei pot intra în ţară pentru a-şi înregistra căsătoria. Acesta este principiul nostru actual în cazul căsătoriilor între cele două maluri ale strâmtorii”, a precizat el.

Liang a adăugat că regulile care reglementează căsătoriile heterosexuale între cele două maluri ale strâmtorii sunt în vigoare de mult timp, „cu scopul de a împiedica false căsătorii transfrontaliere şi a evita probleme de securitate naţională şi de ordin social”. 

Se menține principiul egalității Prin anunţul de joi, „Guvernul menţine principiul egalităţii tratamentului între căsătoria homosexuală şi căsătoria heterosexuală”, a subliniat el. 

Pe insulă se află în prezent aproximativ 360.000 de parteneri chinezi ai unor cetăţeni taiwanezi. Ei au de aşteptat şase ani înainte să ceară cetăţenia taiwaneză – de două ori mai mult decât cetăţenii altor ţări. 

Taiwanul, despărţit de China printr-o cale navigabilă de 180 de kilometri, are un guvern propriu, o armată proprie şi propria monedă. Beijingul a anunţat că nu va renunţa niciodată la folosirea forţei pentru a aduce această insulă democratică sub controlul său.

Sursa: libertatea.ro