Un cunoscut model transexual din Georgia, asasinat după adoptarea unei legi „anti-LGBTQ+”

Un cunoscut model transsexual georgian a fost ucis, au declarat oficialii locali, la o zi după ce guvernul a adoptat o lege care va impune limitări radicale ale drepturilor LGBTQ+ în țară.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 19 septembrie 2024, 19:53   6
h mz

Ministerul de Interne din Georgia a declarat că se crede că Kesaria Abramidze, în vârstă de 37 de ani, a fost înjunghiată mortal miercuri în apartamentul său din suburbiile capitalei Tbilisi, potrivit theguardian.com.

Mass-media georgiană a precizat ulterior că un bărbat a fost arestat în legătură cu crima.

Abramidze a fost una dintre primele figuri publice transsexuale deschise din țară. Moartea sa survine în urma unei legislații controversate privind „valorile familiei și protecția minorilor”, care va permite oficialilor să interzică evenimentele Pride și să impună cenzura filmelor și a cărților.

Un cunoscut model transexual din Georgia, asasinat după adoptarea unei legi „anti-LGBTQ+”

Legea, care a fost aprobată marți de parlamentul georgian în a treia și ultima lectură, include interdicții privind căsătoriile între persoane de același sex și tratamentele de afirmare a genului. Se preconizează că va fi un alt punct de dispută între Georgia și UE, în timp ce țara încearcă să adere la blocul comunitar.

Criticii susțin că proiectul de lege, introdus inițial de partidul de guvernământ Visul Georgian în vară, reflectă legile adoptate în Rusia vecină, unde autoritățile au implementat o serie de măsuri represive anti-LGBTQ+ în ultimul deceniu.

Deși motivul din spatele asasinării lui Abramidze rămâne neclar, moartea acesteia a fost rapid considerată de societatea civilă georgiană ca făcând parte dintr-o campanie de stat împotriva minorităților din țară.

Sub conducerea partidului Visul Georgian, care a adoptat o poziție din ce în ce mai antiliberală, țara a înregistrat o creștere a violenței împotriva comunității LGBTQ+.

Anul trecut, sute de opozanți ai drepturilor homosexualilor au luat cu asalt un festival LGBTQ+ din Tbilisi, forțând anularea evenimentului. Anul acesta, zeci de mii de persoane au mărșăluit în capitală pentru a promova „valorile familiei tradiționale” în cadrul unui eveniment la care a participat partidul de guvernământ împreună cu biserica ortodoxă profund conservatoare și influentă.

„Există o corelație directă între utilizarea discursului instigator la ură în politică și crimele motivate de ură”, a declarat Centrul pentru justiție socială, un grup pentru drepturile omului cu sediul la Tbilisi, în declarația sa de reacție la crimă.

„A trecut aproape un an de când guvernul visului georgian folosește agresiv limbajul homo/bi/transfobic și îl cultivă cu mijloace de propagandă în masă”, a adăugat acesta.

Miercuri, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a cerut guvernului georgian să retragă legea privind „valorile familiei”, avertizând că aceasta ar afecta șansele Georgiei de a adera la blocul comunitar. Legislația ar „spori discriminarea și stigmatizarea”, a declarat el pe X.

În urma morții lui Abramidze, Michael Roth, președintele Partidului Social Democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului din Germania, a reluat acest apel. „Cei care seamănă ură vor culege violență. Kesaria Abramidze a fost ucisă la doar o zi după ce parlamentul georgian a adoptat legea anti-LGBTI”, a scris Roth pe X.

Introducerea legii restrictive anti-LGBT are loc cu doar cinci săptămâni înainte de alegerile parlamentare pe care mulți din interiorul și din afara țării le consideră un test decisiv pentru a afla dacă Georgia, cândva unul dintre cele mai pro-occidentale state ex-sovietice, se va apropia acum de Rusia.

Se așteaptă ca președintele pro-occidental al țării, Salome Zourabichvili, ale cărei funcții sunt în principal ceremoniale, să se opună prin veto legii înainte ca aceasta să intre în vigoare. Cu toate acestea, Visul georgian și aliații săi au suficiente locuri în parlament pentru a trece peste veto-ul ei.

La începutul acestui an, „Visul georgian” a promovat, de asemenea, legea „influenței străine”, despre care criticii occidentali susțin că este autoritară și de inspirație rusă, și care a deraiat aspirațiile țării la UE.

Între timp, omagiile au început să curgă pentru Abramidze, care a reprezentat Georgia la Miss Trans Star International în 2018 și a avut mai mult de 500 000 de urmăritori pe Instagram

Kesaria a fost iconică! Provocatoare, înțeleaptă, incredibil de curajoasă! Un deschizător de drumuri pentru drepturile trans din Georgia”, a scris Maia Otarashvili, un politolog georgian, pe X.

Zourabichvili a declarat că crima ar trebui să fie un „semnal de alarmă” pentru societatea georgiană.

„O crimă teribilă! Moartea acestei tinere frumoase ... nu ar trebui să fie în zadar!”, a scris președintele pe Facebook.

Sursa: adevărul.ro