CSP „sare în apărarea” adjunctului de la Procuratura Nisporeni, Grigore Ciochină? „Informațiile despre implicarea procurorului în acest caz afectează grav reputația acestuia, precum și imaginea Procuraturii”

Consiliul Superior al Procuraturii a venit cu o reacție, după ce PulsMedia.MD a scris cu referire la surse despre faptul că adjunctul Procuraturii Nisporeni, Grigore Ciochină, s-ar fi implicat în cazul fratelui său Nicanor Ciochină, după ce acesta a ucis un copil de 14 ani, a fugit de la fața locului și a încercat să ascundă urmele crimei.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 22 februarie 2024, 09:36   995
CSP

„Conform datelor apărute în spațiul public, se atrage atenția societății la faptul că un procuror, fiind în relații de rudenie cu făptuitorul, ,,ar fi fost implicat în ducerea în eroare a organelor de anchetă”. Diverse surse operează cu informații care fac referință la implicarea ulterioară incidentului a procurorului, ceea ce afectează grav reputația acestuia, precum și imaginea instituției Procuraturii în ansamblu”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a CSP.

În același mesaj, Consiliul Superior al Procurorilor mai menționează că:

• atrage atenția asupra imperativului respectării mersului urmăririi penale;
• asigură persoanele interesate că sunt întreprinse toate acțiunile pentru stabilirea circumstanțelor pe caz.


CSP subliniază și faptul că: „orice om trebuie considerat nevinovat până la probarea culpabilității sale”, de aceea, în lipsa elementelor probatorii, afirmațiile lansate în spațiul public se încadrează în aria presupuselor acuzații, până la pronunțarea unei decizii pe acest caz”.

Totodată, Consiliul Superior al Procurorilor s-a autosesizat și asigură opinia publică că acționează în strictă conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova și în interesul cetățenilor.

Amintim că IGP a anunțat ieri dimineață că a fost reținut primarul loclaității Boldurești, Nicolae Ciochină, după ce acum două zile a lovit mortal un copil de 14 ani și a fugit de la fața locului. Acesta a încercat în toată această perioadă să ducă în eroare de nenumărate ori Poliția pentru a se eschiva de la răspundere.

„În prima fază acesta a montat plăcuța cu numărul de înmatriculare pe o mașină de marcă identică celei implicate în accident (o Dacia Duster de culoare albă). Mașina a fost anunțată în orientare, iar suspectul a deconectat telefonul și nu s-a prezentat nici la domiciliu și nici la locul de muncă. Aseară, în jurul orei 22:00, acesta a înscenat un accident rutier cu implicarea mașinii deteriorate, pentru a ascunde urmele accidentului în care a fost tamponat copilul. Astăzi dimineață, în jurul orei 07:00, polițiștii au reușit să rețină bărbatul de 47 de ani. Este vorba despre primarul localității Boldurești din raionul Nisporeni, iar mașina implicată în accident era de serviciu”, se arată în comunicatul IGP.

IGP mai menționează că poliția continuă investigațiile, inclusiv cele în care este vizat un cerc de suspecți care l-au ajutat pe Ciochină la eschivarea de la pedeapsă și l-au ajutat să pună în aplicare toate acțiunile menite să ducă în eroare oamenii legii.

Pe caz a fost pornită o cauză penală care se află în gestiunea procurorilor din Chișinău.

Întrebat despre implicarea adjunctului de la Procuratura Nisporeni, Grigore Ciochină, în tentativa de mușamalizare a crimei comise de către fratele său, ex-șeful IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, procurorul General interimar, Ion Munteanu, a declarat că „la moment infirmă” informațiile.

(VIDEO) Tragedia de la Nisporeni. Șoferul care a lovit mortal copilul de 14 ani este primarul de Boldurești, ex-șef IP Nisporeni

(SURSE) Tragedia de la Boldurești. Adjunctul Procuraturii Nisporeni ar fi fost cel care l-ar fi ajutat pe ex-șeful IP Nisporeni, Nicanor Ciochină, să ascundă crima

„Nici laie, nici bălaie”! PG „îl apără” pe șef-adjunctul de la Procuratura Nisporeni, care și-ar fi ajutat fratele să scape de dosar în cazul copilului ucis la Boldurești?

OPINIE // „Lașitatea” lui Munteanu, bâlbele procurorilor, un copil care și-a trăit ultimele clipe pe o margine de drum, spulberat de un fost polițsit, frate de șef în PG, care l-ar fi ajutat să ascundă urmele crimei

Sinteza CNA: Zeci de percheziții în dosare de trafic de influență, contrabandă și bunuri de circa 3,5 milioane de lei, sechestrate

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe percheziții în dosare de trafic de influență, corupere activă, corupere pasivă și contrabandă, operate săptămâna trecută. În primul caz, este vorba despre un bărbat, bănuit că ar fi pretins de la o persoană 200 de mii de lei pentru a influența decizia pe o cauză penală aflată în instanță.