OPINIE // „Lașitatea” lui Munteanu, bâlbele procurorilor, un copil care și-a trăit ultimele clipe pe o margine de drum, spulberat de un fost polițsit, frate de șef în PG, care l-ar fi ajutat să ascundă urmele crimei

Timp de trei zile ofițerii de investigații au căutat urmele unui șofer care a ucis un copil de 14 ani, pe o stradă din Boldurești, Nisporeni, și l-au găsit, chiar dacă li s-au pus bețe în roate. Ucigașul s-a dovedit a fi chiar primarul localității Boldurești, actualul primar, dar și fost șef al IP Nisporeni, fratele actualului șef-adjunct al Procuraturii Nisporeni.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 21 februarie 2024, 14:59   2082
Puls

Nu o singură dată am scris despre cazurile șoferilor fugari de la locul tragediilor și, oricât de complicat nu era cazul, aceștia erau găsiți maxim în 24 de ore de către ofițerii de investigații,  nicidecum în 72 de ore, fie chiar și dacă cadavrul victimei era găsit pe o margine de traseu, în afara localității, sau șoferii fugari își ascundeau mașinile implicate în accident. 

E prea mică țara ca să te poți ascunde, sau să ascunzi ceva.

Luni seara IGP a anunțat despre un accident în raionul Nisporeni (fără a fi precizată localitatea), în urma căruia un copil de 14 ani a murit. A doua zi a fost tăcere în acest caz, iar în această dimineață Poliția a anunțat despre reținerea șoferului, care s-a dovedit a fi primarul localității Boldurești, fostul șef al IP Nisporeni, Nicanor Ciochină. Totodată, au anunțat și despre schema care a fost pusă la cale de acesta pentru a ascunde urmele crimei, dar și de a duce organele de anchetă în eroare.

De fapt, organele de anchetă au fost duse în eroare încă din seara în care copilul și-a dat duhul pe marginea drumului. Cineva a avut grijă să tragă săgețile în direcțiile necesare, sau intenționat să tragă de timp și în acest caz arcașul trebuia să fie din cadrul unei instituții mult mai importantă decât un inspectorat de poliție.  Inițial, în orientarea poliției, a fost anunțat în căutare un automobil de model Dacia Duster de culoare închisă, după care a fost schimbat modelul, din Duster în Logan, dar s-a păstrat culoare întunecată.

Din imaginile video, dar și din informațiile poliției, automobilul implicat în accident era Duster-ul alb al Primăriei Boldurești, iar primarul care a dat bir cu fugiții de la fața locului (oficial, potrivit PCCOCS) ar fi fost ajutat de un stomatolog să găsească altă mașină de aceeași culoare și căreia i-au schimbat plăcuțele înmatriculare, iar cu cea a primăriei au înscenat un accident bușind-o într-un copac.

Serios, chiar ne aveți de proști? Ce să zic, bună imaginație au stomatologii, ba chiar și cunosc la perfecție cum lucrează procurorii în documentarea unor cazuri de genul.

De ce a dat bir cu fugiții fostul șef al IP Nisporeni? 

În primul rând, cel mai probabil era beat beat la volan, iar în cel de-al doilea rând și nu cel mai neimportant cred că știa că în ajutor îi va veni fratele său, Grigore Ciochină, șeful-adjunct al Procuraturii Nisporeni, numit în această funcție în vara lui 2022, când PG ne spunea despre un amplu proces de reformă în justiție. Nu de alta, dar în calitatea sa de fost șef al IP Nisporeni, cunoștea cu certitudine că îi va fi destul de complicat să se spele pe mâini de acest accident, fără implicarea unor persoane cum ar fi un factor de decizie din cadrul sistemului procuraturii.

Sursele mele, destul de apropiate anchetei, susțin că Ciochină a fost ajutat de către fratele său în procesul de ascundere a urmelor crimei, dar și de un cumătru, cel mai probabil stomatologul care a fost luat la pachet cu Ciochină.

Purtătoarea de cuvânt al PG, Violina Moraru, întrebată dacă confirmă sau infirmă informația cu implicarea adjunctului Procuraturii Nisporeni în cazul fratelui său, a încercat să facă ceea ce a făcut și Grigore Ciochină, a evitat să dea un răspuns concret și a început a povesti despre „acțiuni de urmărire penală și bla-bla” mai mult spus pentru a se spăla pe mâini. Că na, presa azi nu ma iinsistă cu întrebări suplimentare și ca pelicanii înghit toate aberațiile pe care le aruncă procurorii, cu sens sau fără sens, au sau nu au tangențe cu întrebarea adresată.

Șeful ei, procurorul general interimar Ion Munteanu, a fost pe aceeași undă cu Moraru, dar...Un apsect interesant totuși a ieșit din gura acestuia, în urma unei discuții mai aprinse și destul de insistentă, a zis că „la moment infirmă”

Adică cum, „la moment”? Azi infirmăm, dar mâine sau poimâine după ce va trece „proba interviului la CSP” pentru funcția de procurorul general ca să nu fie mare tam-tam înainte de asta, dar și dacă opinia publică va pune presiune mai insistentă, s-ar putea să confirmăm?

Tot sistemul procuraturii și cel polițienesc duduie că adjunctul de la Procuratura Nisporeni este implicat în acțiunile de ducere în eroare a anchetei în cazul fratelui său și doar așa-zisul șef PG strânge din umeri.

După ce s-a aflat că șoferul fugar este fratele unui procuror cu funcție de răspundere, a ieșit și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cu un comunicat care nu spune prea multe, doar că ei încă examinează „determinarea necesității solicitării aplicării arestului preventiv” pe numele șoferului fugar, dar și care ar fi ajutat să distrugă probele. 

Atenție, PCCOCS se mai gândește dacă să-l bage în arest sau nu, pe cel care deja a încercat să distrugă probele din dosar.

PCCOCS mai zice că a fost reținut și un complice care l-ar fi ajutat pe complice să schimbe plăcuțele de înmatriculare.

Din imaginile video publicate de IGP se vede Nicanor Ciochină care era însoțit de un bărbat cu glugă pe cap, despre care oficial se zice că ar fi stomatolog.

Hm, de ce un stomatolog ar sta cu gluga pe cap, când afară nu bate vântul, nici nu plouă, iar Ciochină este cu capul dezgolit? I-ar afecta asta cumva activitatea profesională?

 Nu, nu cred, ci din contra mai degrabă și-ar ascunde fața și capul cu o glugă un șef de inspectorat, sau un procuror-șef care favorizează comiterea unei infracțiuni deosebit de grave. Persoane apropiate de cei doi frați, susțin că individul cu gluga pe cap are mersul izbitor de asemănător cu cel al adjunctului Procuraturii Nisporeni, fratele șoferului fugar.

O altă chestie interesantă pare și faptul că de caz se ocupă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, când de fapt asemnea cazuri sunt în gestiunea procuraturilor teritoriale, iar misiunea PCCOCS are menirea de a combate crima organizată, dar nu investigarea accidentelor rutiere.

PCCOCS scrie că dosarul a ajuns în gestiunea lor prin ordonanța, lui Munteanu, așa cum s-a întâmplat în cazul șefului procuraturii Ungheni, Dumitru Triboi, implicat în accidentul din comuna Bahmut, raionul Călărași, în urma căruia patru persoane au decedat.

Deci, totuși este ceva putred la mijloc, totuși miroase a implicarea unui factor de decizie din cadrul Procuraturii Nisporeni, dacă s-a decis preluarea dosarului de către PCCOCS și nu s-a avut încredere în competențele procurilor din teritoriu.

Potrivit legei, adică conform articolului 323 din Codul Penal „Favorizarea Infracțiunii” se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de pînă la 3 ani, iar potrivit alin.2 nu pasibili de răspundere penală pentru favorizarea infracţiunii soţul (soţia) şi rudele apropiate ale persoanei care a săvârşit infracţiunea”

Adjunctul de la Procuratura Nisporeni, Grigore Ciochină, al cărui frate a ucis un copil de 14 ani și timp de trei zile a încercat să ascundă crima, legal nu este pasibil de pedeapsă, dar moral?

Procurorul Ciochină fiind factor de decizie în cadrul Procuraturii raionale, la sigur a știut despre faptul că fratele său a comis o crimă excepțional de gravă (ba chiar l-ar fi ajutat să ascundă urmele), când de fapt era obligat de funcția pe care o deții să-l denunțe, să-l dea pe mâna legii ca să răspundă pentru faptele sale, după care să-și anunțe demisia.

Da, așa ar fi fost corect, așa ar fi căut un procuror care își respectă funcția, dar...se pare că asta nu este valabil și pentru procurorii de pe Bîc. Pentru ei este mai comod trei zile să se facă că plouă și să încerce să-și scoată rudele din probleme.

Asta se întâmplă când „tot felul” de aventurieri conduc Procuratura Generală și le mai și țin umbrela celor care sunt de-ai lor, aici mă refer la procurorul general interimar Ion Munteanu, care mâine la sigur se va prezenta cu tupeu la CSP ca să participe la funcția de șef al PG.

Se va sesiza CSP? Nu, nu cred, din contra cred că vor face și ei ceea ce a făcut Grigore Ciochină în raport cu fratele său, pentru că în sistemul justiției de pe Bîc o mână o spală pe alta, dar și corb la corb nu-și scot ochii.

Nu sunt baba de la Etulia, ca să pot ghici, dar...luând în calcul realitățile și legile proaste de pe Bîc, Ion Munteanu va trece concursul de la CSP, dacă va vrea politicul, Nicanor Ciochină, la ai lui 50 de ani va sta maxim 8 ani la pușcărie asta în cel mai bun caz, deși nu prea cred, după care va ieși și va vedea cum îi cresc nepoții, fratele său, Grigore Ciochină, își va continua nestingherit să fie acuzator de stat, un copil de 14 ani va zace în pământ, iar mama sa va fi cu ochii înlăcrimați de câte ori va merge pe strada unde copilul ei a fost ucis la o vârstă fragedă de un funcționar pe care legea și statul îl mângăie pe cap, inclusiv pe fratele său care print tăcere și acțiuni îi este complice.

Complici la această crimă sunt și cei care prin inacțiune și din interes pentru propria imagine  „acoperă” moartea acestui copil.

horosCOP - April 27, 2024: Leii rezolvă orice caz cu un zâmbet pe buze

Conjuncția planetară de astăzi aruncă o lumină misterioasă asupra fiecărui semn zodiacal, provocând reacții arhetipale neașteptate. Ce secrete vor dezvălui astrele și cum vor naviga nativii prin intrigi și alianțe periculoase? Horoscopul zilnic promite să ofere indicii valoroase pentru fiecare semn în parte.