51 baraje construite ilegal pe râurile din țară au fost demolate. „Limitau accesul la apă pentru cetățeni”

51 de baraje construite ilegal pe cursurile râurilor din Republica Moldova au fost demolate. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 3 octombrie 2024, 19:00   23
img

„În urma acțiunilor desfășurate de grupul de lucru pentru inspectarea râurilor, în ultima lună au fost demolate 51 de baraje construite ilegal pe cursurile de apă din țară, care limitau accesul la apă pentru cetățeni, dar și modificau cursul natural al râurilor”, transmite ministerul, susține Realitatea.MD.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului, împreună cu autoritățile locale au intervenit și au demolat barajele ilegale de pe următoarele râuri:

  • 9 baraje demolate pe râul Ciulucul Mare, în localitățile Bilicenii Vechi, Sîngerei și Copăceni;
  • 4 baraje de pe râul Ialpugel în Congazcicul de Sus;
  • Alte baraje demolate de pe râurile Draghiște, Ciuhur, Ciorna, Ichel și altele.

Cetățenii care observă astfel de activități ilegale în jurul râurilor, sunt îndemnați să sesizeze autoritățile competente.

Aminitm că din 7 septembrie 2024 au intrat în vigoare noile modificări la Codul Penal prin care au fost înăsprite sancțiunile pentru cei care construiesc ilegal barajele sau modifică cursul natural al râurilor. Persoanele fizice se pedepsesc cu amendă de la 32500 lei până la 47500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 100000 lei la 200000 lei.

Donație de echipamente oferite Poliției de Frontieră din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”.