„Dacă războiul se termină, voi restabili relațiile cu Rusia”, afirmă prim-ministrul Slovaciei, Fico

Prim-ministrul pro-rus dorește să continue să cumpere gaz și petrol rusesc și să mențină rutele de tranzit existente prin Ucraina. Robert Fico a promis că va restabili relațiile cu Rusia dacă războiul din Ucraina se termină în timpul mandatului său.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 3 octombrie 2024, 20:40   10
Fico

„Dacă războiul se termină în timpul mandatului 2023-2027 al acestui guvern, voi face tot posibilul pentru reînnoirea relațiilor economice și standarde cu Rusia”, a declarat el la o conferință de presă de joi privind un nou pachet fiscal, adăugând că conflictul nu are o soluție militară, scrie POLITICO.

Comentariile vin înaintea unei reuniuni comune a guvernelor slovac și ucrainean de luni, în cadrul căreia Bratislava dorește să convingă Kievul să rămână o țară de tranzit pentru gazul rusesc. 

Kievul a interzis tranzitul produselor companiei energetice ruse Lukoil peste granițele sale în timpul verii, alarmând Ungaria și Slovacia, ambele primind petrol rusesc prin intermediul unei conducte care traversează Ucraina datorită unei derogări de la sancțiunile UE.

„Avem un interes existențial în menținerea rutelor de tranzit pentru gaz și petrol prin Ucraina”, a declarat Fico, adăugând că nu vede niciun motiv pentru a cumpăra gaz și petrol de la furnizori alternativi, deoarece este „același petrol rusesc”, doar cu taxe de tranzit mai mari.

Fico a mai spus că guvernul său a fost supus unor „presiuni extreme” din partea Comisiei Europene pentru a nu mai cumpăra de la Moscova.

Ucraina a dat recent undă verde unei noi portițe prin care Lukoil și-ar vinde petrolul marele energetic MOL din Ungaria, care l-ar putea transporta apoi în UE prin Ucraina.

Ambele țări fac acum presiuni cu scopul unui acord similar pentru gazul rusesc, atunci când contractul de tranzit expiră la sfârșitul acestui an.

Fico este cunoscut pentru retorica sa pro-rusă. În ianuarie, el a afirmat că nu a existat niciun război la Kiev, provocând indignarea Ucrainei. În timpul verii, el a deplâns faptul că nu l-a vizitat pe Putin împreună cu Viktor Orbán din Ungaria - o călătorie care a fost condamnată pe scară largă de capitalele UE.