Sentință istorică într-o țară fără corupție. Un fost ministru, condamnat la închisoare pentru că a primit cadouri de sute de mii de dolari

Un tribunal din Singapore a condamnat joi un fost ministru la 12 luni de închisoare pentru obstrucționarea justiției și primirea de cadouri în valoare de peste 300 000 de dolari, aceasta fiind prima încarcerare a unui fost membru al cabinetului într-un stat renumit pentru guvernarea sa curată.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 3 octombrie 2024, 19:18   7
Sentință istorică

S. Iswaran, care a fost membru al cabinetului timp de 13 ani și a deținut portofoliile comerțului, comunicațiilor și transporturilor, a pledat vinovat săptămâna trecută la patru capete de acuzare pentru primirea necorespunzătoare de cadouri și unul pentru obstrucționarea justiției.

Sentința pronunțată a fost mai severă decât cele șase până la șapte luni solicitate de procuratură, despre care judecătorul Vincent Hoong a declarat că a fost „în mod evident inadecvată” având în vedere gravitatea infracțiunilor lui Iswaran și impactul acestora asupra încrederii publice, scrie reuters.com.

„Încrederea în instituțiile publice au fost fundamentul unei guvernări eficiente, care ar putea fi prea ușor subminate de aparența că un funcționar public individual a coborât sub standardele de integritate și responsabilitate”, a declarat el în condamnarea lui Iswaran.

Cazul a șocat Singapore, care se mândrește cu o birocrație bine plătită și eficientă, precum și cu o guvernare puternică și foarte curată. Anul trecut, Singapore s-a situat printre primele cinci țări cele mai puțin corupte din lume, conform indicelui de percepție a corupției al Transparency International.

Ultimul caz de corupție în care a fost implicat un ministru din Singapore a avut loc în 1986, când ministrul dezvoltării naționale a fost anchetat pentru presupusă luare de mită, dar a murit înainte ca orice acuzație să fie depusă în instanță.

Cadouri scumpe

Ancheta a provocat agitație în centrul financiar asiatic și s-a axat pe acuzațiile că Iswaran, în timp ce era ministru al transporturilor, a acceptat cadouri scumpe de la oameni de afaceri, printre care bilete la meciuri de fotbal din Premier League engleză, la Marele Premiu de Formula 1 din Singapore, la musicaluri londoneze și o plimbare cu un avion privat.

Potrivit acuzării, valoarea totală a acestor cadouri a depășit 300 000 dolari.

Iswaran, în vârstă de 62 de ani, s-a confruntat cu o mulțime de jurnaliști la sosirea sa în instanță și a refuzat să răspundă la întrebări. El nu a arătat nicio emoție în timpul ședinței de judecată.

Judecătorul i-a permis să rămână pe cauțiune în următoarele câteva zile și să își înceapă luni pedeapsa cu închisoarea.

Iswaran declarase inițial că este nevinovat și că va lupta pentru a-și reabilita numele, însă săptămâna trecută a pledat vinovat la cele cinci acuzații aduse în fața instanței.

Fostul ministru s-a confruntat cu un total de 35 de acuzații, dintre care două erau legate de corupție, dar au fost modificate ulterior în acuzații de primire de cadouri în calitate de funcționar public.

Săptămâna trecută, cabinetul procurorului general a declarat că a făcut modificări din cauza riscurilor de litigiu implicate în dovedirea acuzațiilor de corupție dincolo de orice îndoială rezonabilă.

Iswaran a fost arestat în iulie anul trecut și a fost acuzat că a primit comisioane de la oameni de afaceri, inclusiv de la magnatul imobiliar Ong Beng Seng. Iswaran a fost consilier în cadrul comitetului director al Marelui Premiu al statului Singapore, în timp ce Ong deține drepturile pentru cursă.

Ong nu a fost acuzat de nicio infracțiune și nu a făcut niciun comentariu public cu privire la acuzații. Săptămâna trecută, cabinetul procurorului general a declarat că va decide în curând dacă va lua măsuri împotriva lui Ong.

În hotărârea sa, judecătorul Hoong a declarat că există un nivel mai ridicat de vinovăție atunci când un funcționar public deține o funcție înaltă care exercită o influență mai mare asupra tranzacțiilor comerciale.


adevărul.ro