Zahărul nu se va scumpi, chiar dacă recolta de sfeclă de zahăr a fost compromisă

Nu sunt premize ca până la sfârșitul anului să se scumpească zahărul, chiar dacă recolata de sfeclă de zahăr a fost compromisă, a declarat reprezentantul unei companii producătoare, Nicolae Ciubuc. Potrivit acestuia, Republica Moldova ar trebui să importe din țările europene aproximativ 40% din cantitatea de zahăr necesară populației pentru următoarele 12 luni.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 22 octombrie 2024, 15:15   31
zahăr

"În acest an compania va produce mai puțin zahăr, dar în prezent nu văd premize ca prețul să se majoreze pentru consumatorii casnici. Prețul la zahăr nu este determinat de condițiile climaterice din Republica Moldova, el este determinat de prețul orientativ format la nivel regional sau internațional. Rezervele de anul trecut care nu au fost valorificate, vor fi comercializate în acest an. În 2024 producția de zahăr este mai mică", a spus Nicolae Ciubuc.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, compania cea mai mare producătoare de zahăr din țara noastră, a declarat că 60% din recolta sa totală de sfeclă de zahăr din acest an a fost compromisă de secetă. Compania a prognozat un deficit de producție, care va afecta industria zahărului din Republica Moldova.