Producătorii agricoli din Cimișlia vor avea acces la noua secție de procesare a fructelor și legumelor

Producătorii mici agricoli din Cimișlia și localitățile adiacente se vor putea, folosiți de anul viitor, de servicii unei secții de procesare a fructelor și legumelor. Aceasta a fost inaugurată recent în colaborare cu primăria orașului Rynsk din Polonia.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 22 octombrie 2024, 16:18   12
fructe uscate

O secție de procesare a legumelor și fructelor în Cimișlia va deschide noi oportunități de valorificare și promovare a produselor locale. Sediul a fost dotat cu diverse echipamente de spălare a fructelor și legumelor, porționare, deshidratare și ambalare. Deocamdată acestea au fost testate, dar vor deveni funcționale după anul, a specific viceprimarul viitorului orașului Cimișlia, Sergiu Suhan.

„ Cutia de procesare are o capacitate tehnica de 4000 de tone pe zi. Aparatul de ambalat permite să ambaleze și să se păstreze producțiile la trei la șase luni. Dacă producătorul ar veni cu ale cinci sau zece tone de mere, și nu le poate comercializa și să nu le de-a la suc cu 70 de bani cum se întâmplă de obicei, acesta ar putea veni să-și spele merele, taie, deshidrateze. și să le ia acasă ”, a spus viceprimarul.

Serviciile vor putea fi folosite în baza unei taxe care urmează să fie stabilite în curând, spun autoritățile locale. Rezultatul scanat este ca mici producători să valorifice mai bine produsele și să le păstreze pentru o perioadă mai lungă de timp, explică primarul orașului Cimișlia, Sergiu Andronache.

„ Ca antreprenorul sau micul producător să nu câștige, să arunce fructele și legumele, vine la noi și ia produs final până la împachetare. Acesta poate negocia cu supermarketuri sau HoReCa ca să le dea la vânzare. Vrem să lucrăm asupra și a exportul peste hotare ”, a menționat primarul orașului Cimișlia.

Secția de procesare a fructelor și legumelor a fost deschisă printr-un proiect comun al primăriilor din Rynsk și Cimișlia, în valoare de 100 000 de euro. La inaugurare a fost prezent și primarul urbei poloneze, Vladislaw Lukasic, care se referă la rolul tehnologiilor moderne în agricultură.

„ Cel mai important lucru este tehnologia, care poate fi implementată în agricultură și pe care suntem bucuroși să o împărtășim, dar și alte lucruri. Reprezentăm municipalitatea din Rynsk, prin faptul că avem posibilitatea să implementăm noi proiecte, proiecte care să sprijine agriculturii și fermierii. De asemenea, să influențeze dezvoltarea locală prin sprijinirea reală a procesării alimentelor ”, relatează Vladislaw Lukasic.

Proiectul „Fructe din Bugeac” de la agricultor pe masa consumatorilor este realizat împreună cu primăria orașului Rynsk, are o valoare de 100 000 de euro și a fost cofinanțat și de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonei.

Zahărul nu se va scumpi, chiar dacă recolta de sfeclă de zahăr a fost compromisă

Nu sunt premize ca până la sfârșitul anului să se scumpească zahărul, chiar dacă recolata de sfeclă de zahăr a fost compromisă, a declarat reprezentantul unei companii producătoare, Nicolae Ciubuc. Potrivit acestuia, Republica Moldova ar trebui să importe din țările europene aproximativ 40% din cantitatea de zahăr necesară populației pentru următoarele 12 luni.