Invenția unui moldovean: Acoperiș inteligent care generează lumină, căldură și asigură consum redus de apă

Resursele naturale sunt din ce în ce mai rațional valorificate, atât la nivel internațional, cât și la noi în țară. Un exemplu în acest sens este sistemul inovator construit de Alexandru Calarașan, care poate asigura întreaga locuință cu energie electrică, termică și apă, la prețuri minime. „ENERGOFAG", tehnologia inovatoare unică în Moldova, care conectează mai multe surse de energie, a fost recunoscută la Gala „Moldova Eco Energetică 2023".

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 12 ianuarie 2024, 12:11   82
Acoperiș

Creatorul acesteia a fost desemnat câștigător al competiției „GCIP Moldova 2023", la categoria „Eficiență Energetică" și a luat acasă un premiu de 10.000 $.

Sistemul este unul revoluționar pe piața acoperișurilor, fiind o soluție multifuncțională ce integrează tehnologiile fotovoltaice și termice. Acesta nu doar că asigură încăperile cu lumină naturală și generează electricitate, dar și captează căldura solară și colectează și filtrează apa de ploaie, pentru a putea fi utilizată ulterior.

Ideea dezvoltării acestei tehnologii a apărut atunci când Alexandru Calarașan și echipa sa au realizat că există o nevoie de soluții inovatoare care să exploateze mai eficient potențialul acoperișurilor. Observând limitările acoperișurilor tradiționale, care se rezumă la protecția împotriva intemperiilor, fără a aduce beneficii suplimentare, aceștia au pornit în căutarea unei abordări mai inteligente și multifuncționale.

Alexandru Calarașan spune că: „După ce am cercetat situația cu acoperișurile în ziua de azi, am început a contempla cum, din punct de vedere tehnic și ingineresc, s-ar putea de găsit unele modalități mai eficiente, mai convenabile, ca suma investită să ai cât mai multe oportunități și beneficii. Astfel, am construit ENERGOFAG, care, deși la etapa inițială este mai costisitor decât acoperișul clasic, nu este mai costisitor decât un acoperiș pe care se montează panourile fotovoltaice. Pe lângă electricitatea obținută de la panourile fotovoltaice, sistemul permite captarea energiei termice, care poate servi la încălzirea spațiului sau chiar și ventilare naturală a încăperii, datorită surplusului termic captat de acoperiș, având și o eficiență foarte ridicată."

Pe lângă impactul pozitiv pe care îl are pentru mediu acest sistem inteligent, soluția este și o bună sursă de economii pentru cei care vor alege să o instaleze pe propriile case sau construcții adiacente.

Acest acoperiș răscumpără în câțiva ani investiția pentru tot acoperișul. Un acoperiș clasic nu poate niciodată să realizeze răscumpărarea investiției, însă soluția noastră asigură în permanență un efect economic prin: electricitatea dobândită, prin faptul că se economisește pe corpurile de iluminat care ar fi trebuit să funcționeze pe perioada zilei și totodată, acest sistem de acoperiș are prevăzută captarea apei pluviale. Adică captarea, filtrarea și ulterior utilizând cisterne verticale chiar și depozitarea. Aceasta deja e o componentă la care lucrăm suplimentar." mai spune Alexandru.

Antreprenorul dezvoltă acum și o uzină care va produce modulele create, care au fost deja patentate în Germania, asigurând astfel un pachet de servicii complexe, adaptate preferințelor și necesităților fiecărui client, atât la nivel de arhitectură cât și funcționalitate.

Alexandru Calarașan, antreprenor: „Luând în considerare că Moldova este o țară cu resurse proprii limitate, orice tehnologie care permite valorificarea a ceea ce ne este dat de la natură și de a diminua consumul de alte tipuri de energii tradiționale este foarte binevenit. Noi deja noi lucrăm cu promovarea tehnologiei date în sectorul serelor, pentru că în sere se consumă multă energie și, luând în considerare că noi asigurăm atât insolarii, cât și captarea energiei termice, iar energia fotovoltaică este un plus colosal pentru agricultură, aceasta ne va permite să dezvoltăm activitățile agricole pe ramuri. Iar halele industriale, care vor fi modernizate, vor permite nu doar investițiile în acoperiș, dar și investiții într-o tehnologie care în va avea un efect economic continuu și va crea o mică autonomie a resurselor energetice consumate."

Alte trei instituții vor presta servicii în format digital

Serviciile oferite de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Centrul Naţional de Acreditare MOLDAC și Institutul Naţional de Metrologie vor fi digitalizate. Cabinetul de miniștri, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a votat adaptarea cadrului normativ pentru a permite digitalizarea serviciilor G2B.