Viteza de încărcare a Youtube în Rusia ar putea fi redusă chiar și cu 70%, anunță un important deputat, pentru a „readuce compania la rațiune”

Un deputat rus de rang înalt, apropiat de autorități, a afirmat joi că vitezele YouTube pe computerele desktop din Rusia ar putea scădea săptămâna aceasta cu aproximativ 40% și cu până la 70% săptămâna următoare, ca parte a unei campanii de convingere a platformei video să restabilească canalele rusești blocate, informează Reuters.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 26 iulie 2024, 07:48   24
Youtube

YouTube, deținut de compania Alphabet, s-a confruntat cu critici dure în Rusia pentru că a eliminat canalele care difuzează presa rusă de stat. De asemenea, Rusia a amendat Google de mai multe ori pentru că nu a reușit să elimine conținutul pe care Moscova îl consideră ilegal sau indezirabil.

Încetinirea vitezei YouTube „este un pas necesar, îndreptat nu împotriva utilizatorilor ruși, ci împotriva companiei care administrează o resursă străină și care încă mai crede că poate încălca și ignora legislația noastră fără a fi pedepsită”, a motivat Alexander Khinshtein, șeful Comisiei pentru politica informațională din cadrul Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), într-un mesaj publicat pe Telegram.

Soarta YouTube în Rusia este acum în mâinile companiei, a adăugat el.

Dacă firma care administrează YouTube „nu își va schimba politica și nu va începe să respecte legile noastre, atunci ea nu se poate aștepta la nimic bun aici”, a mai scris Khinshtein.

Represiunea Rusiei asupra libertății de exprimare, în special în ceea ce privește informațiile care contrazic relatările oficiale despre războiul din Ucraina, s-a intensificat începând din 2022.

În aprilie, un tribunal din Moscova a respins un apel depus de Alphabet, de a respinge o amendă de aproape 50 de milioane de dolari impusă companiei pentru că nu a reușit să șteargă informații despre care autoritățile susțin că „discreditează” forțele armate ruse și promovează conținutul „extremist”, amintește The Kyiv Independent.

Reducerea vitezei YouTube „va afecta doar versiunile desktop. Pentru moment, nu va afecta comunicațiile mobile”, a precizat Khinshtein.

Deputatul rus a mai afirmat că perioada de vară a fost aleasă pentru a „readuce YouTube la rațiune”, deoarece majoritatea utilizatorilor sunt în vacanță și vor folosi mai degrabă dispozitivele mobile pentru a accesa videoclipurile decât computerele de tip desktop.

Khinshtein mai susține că măsura este menită să demonstreze YouTube că Rusia „a trecut de la persuasiune la măsuri concrete”, iar măsura este consecința „politicii antirusești” a platformei.

Publicația rusă independentă Meduza a scris că oficialii ruși au avertizat pe 12 iulie cu privire la posibilele încetiniri ale vitezei de încărcare a YouTube din cauza „problemelor tehnice” ale Google. O sursă a declarat pentru Meduza că agenția federală de cenzură a Rusiei încetinea deja în mod deliberat viteza site-ului.

În aceeași zi, publicația Gazeta.ru, cu vederi pro-Kremlin, a scris că guvernul rus intenționează să blocheze complet YouTube în septembrie.

La acel moment, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat presupusele planuri de restricționare a vitezelor de încărcare a platformei.

sursa: hotnews.ro