Franța donează 25 de milioane de euro pentru sectorul energetic al R. Moldova

Franța îi va oferi Republicii Moldova un ajutor în valoare de 25 de milioane de euro. Banii sunt destinați pentru modernizarea sectorului energetic al țării noastre. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe al Franței, Stéphane Séjourné, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 17 septembrie 2024, 10:46   52
Franța

Franța, împreună cu Republica Moldova, se află la a doua fază a programului de susținere în domeniul energetic.

Stéphane Séjourné, ministrul Afacerilor Externe al Franței, a reiterat că susține Republica Moldova și va fi alături pe calea de aderare a Moldovei.

„Noi cunoaștem care sunt planurile de mai departe, susținerea va fi una pe termen lung. Agenția franceză de dezvoltare a început un lucru foarte activ pentru a moderniza sectorul energetic al Republicii Moldova. Noi suntem la a doua fază a programului de susținere, 25 de milioane de euro vor fi alocate pentru acest program. Aceasta îi va permite Republicii Moldova să completeze sistemul energetic și să nu permită șantajul energetic care încă este posibil”, a declarat Séjourné.

Amintim că alte 2,7 milioane euro au fost donate de Danemarca pentru eficiența energetică.

Deficitul bugetar - 6,3 miliarde de lei, la sfârșit de iunie

Executarea bugetului de stat la partea de venituri a constituit 31,3 miliarde de lei, iar la capitolul cheltuielilor - 37,5 miliarde de lei. Este situația raportată de Ministerul Finanțelor pentru data de 30 iunie. Astfel, deficitul bugetar a fost de aproximativ 6,3 miliarde de lei, transmite IPN.

Parlicov: „Tăierile de gaz și electricitate sunt de domeniul trecutului. Nu ne pot stinge luminile la comenzi de la Kremlin sau Tiraspol, nu ne pot opri gazul”

Republica Moldova este pregătită să cumpere energie electrică inclusiv de pe bursele internaționale, însă dacă este posibil să continue achiziția de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), asta se va întâmpla. Este declarația ministrului Energiei, Victor Palricov, care susține starea de incertitudine din sectorul energetic este provocată de factorii externi și indiferent de scenarii sarcina principală a statului rămâne să asigure costuri minime.