O judecătoare a cerut să fie suspendată din funcție, la scurt timp după ce a fost numită, prin decretul Maiei Sandu

CSM a admis, în ședința de astăzi, cererea judecătoarei Irina Dascal, de la Judecătoria Chișinău, referitor la suspendarea din funcție, în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului minor.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 9 septembrie 2024, 12:21   521
Uni

„Irina Dascal este una dintre cele 3 judecătoare care au fost numite în funcție prin decret prezidențial și săptămâna trecută au depus jurământul în fața plenului CSM. Ulterior, Irina Dascal a depus o cerere prin care a solicitat să-i fie acordat concediul pentru îngrijirea copilului minor, până la vârsta de 3 ani și ăn acest sens, este ordinul președintei instanței judecătorești, prin care s-a acordat concediul solicitat. Totodată, magistrata a înaintat o solicitare către CSM, pentru a fi suspendată din funcție, în legătură cu acest fapt”, a menționat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, citat de Unimedia.INFO.

Astfel, prin decizia CSM, magistrata Irina Dascal a fost suspendată din funcție pentru perioada aflării în concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului minor, până la vârsta de 3 ani, începând cu 9 septembrie 2024 până la 14 decembrie 2026 inclusiv.

Irina Dascal a fost numită în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă, prin decretul semnat de Maia Sandu, la data de 30 august 2024. Irina Dascal, alături de alte două magistrate numite prin decret prezidențial, Rodica Nicula și Ina Pruteanu, a depus miercuri jurământul, în fața plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul Alexei Paniș, candidat la CSM, nu a promovat evaluarea reluată

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Alexei Paniș, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Primarul de Hînceşti, cercetat pentru acapararea frauduloasă a terenurilor publice. Etapa la care se află dosarul

Primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari, este cercetat în cadrul unui dosar privind acapararea ilegală a terenurilor publice. Dosarul a fost pornit în noiembrie 2022, conform Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale. Actualmente, acuzatorii așteaptă rezultatele expertizei judiciare, pentru a stabili valoarea loturilor vizate şi a estima prejudiciul cauzat.