Rusia va avea dificultăţi în a recuceri zona controlată de Ucraina în Kursk, crede directorul adjunct al CIA

Preşedintele rus Vladimir Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriul din regiunea Kursk capturat de trupele ucrainene, dar forţele ruse vor avea de dat „o luptă dificilă”, a declarat miercuri directorul adjunct al CIA, David Cohen, citat de Reuters.

publicat de Anatol Chirilov
joi, 29 august 2024, 09:35   18
CIA

Semnificaţia incursiunii ucrainene pe teritoriul rus rămâne de văzut, a spus Cohen la o reuniune legată de securitatea naţională.

Forţele ucrainene au pătruns în regiunea Kursk pe 6 august prin frontiera de vest a Rusiei, într-o ofensivă surpriză care continuă. În timp ce Kievul a declarat că nu intenţionează să anexeze zona pe care a capturat-o, trupele ucrainene construiesc linii defensive şi se pare că intenţionează să păstreze „o parte din acest teritoriu pentru o anumită perioadă de timp”, a arătat Cohen la Intelligence and National Security Summit.

El a spus că ucrainenii au cucerit circa 777 de km pătraţi din teritoriul rus, în timp ce ucrainenii supun că e vorba de 1.200 de km pătraţi.

Putem fi siguri că Putin va organiza o contraofensivă pentru a încerca să recupereze acel teritoriu”, a spus Cohen. „Cred că aşteptările noastre sunt că aceasta va fi o luptă dificilă pentru ruşi”, a adăugat el.

Putin, a subliniat Cohen, „nu numai că va trebui să se confrunte cu faptul că acum există o linie de front pe teritoriul rusesc, dar va trebui să facă faţă şi reverberaţiilor în propria societate a faptului că a pierdut o bucată din teritoriul rusesc”.

Succesul Ucrainei în Kursk „are potenţialul de a schimba puţin dinamica conflictului în viitor”, a continuat el, fără a detalia.

Ucraina a revendicat capturarea a 100 de aşezări în incursiunea sa în regiunea rusă Kursk, în timp ce forţele ruse continuă să avanseze în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Cohen spune că Rusia a făcut aceste progrese „cu costuri extraordinare” în ceea ce priveşte trupele şi echipamentele şi „ar putea sau nu” să captureze oraşul Pokrovsk, centru logistic ucrainean cheie. „Dar, când tragem linie, nimic din toate acestea nu schimbă jocul în sens strategic” pentru ruşi, a continuat el.

Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că războiul cu Rusia se va încheia în cele din urmă prin dialog, dar Kievul trebuie să aibă o poziţie puternică şi a spus că va prezenta un plan preşedintelui american Joe Biden şi celor doi potenţiali succesori ai săi.

Putin a declarat că orice acord de pace trebuie să înceapă cu acceptarea de către Ucraina a „realităţilor de pe teren”, care ar lăsa Rusia în posesia unor părţi substanţiale din patru regiuni ucrainene, precum şi cu Crimeea.

Coreea de Nord a lansat o amplă campanie de vaccinare, după patru ani în care și-a lăsat copiii expuși la boli mortale

Coreea de Nord a lansat cea mai mare campanie de vaccinare de la pandemia COVID-19 încoace, după o pauză în ceea ce privește imunizarea de rutină, care a lăsat copiii expuși la o multitudine de boli mortale și a crescut riscul izbucnirii unor epidemii. „Acesta este primul pas în restabilirea imunizării de rutină și în eliminarea decalajului care a lăsat copiii vulnerabili la boli care pot fi prevenite”, a declarat Roland Kupka, reprezentantul interimar al UNICEF al Coreei de Nord.

(VIDEO) Un cuplu acuzat că a ucis o adolescentă ca să îi fure bebelușul a fost achitat. Explicațiile judecătoarei care a luat decizia

Într-o zi rece de iarnă, în iunie 2002, o adolescentă cu dizabilități intelectuale a dispărut fără urmă din Riverina, New South Wales, scrie BBC. De atunci, misterul cu privire la ce s-a întâmplat cu Amber Haigh a captivat această vastă regiune agricolă din Australia, din cauza unei acuzații șocante: că tânăra de 19 ani a fost ucisă de tatăl bebelușului ei în vârstă de cinci luni și de soția acestuia, pentru a-i lua copilul.

(VIDEO)Cine este bărbatul suspectat că a vrut să-l asasineze pe Donald Trump

Suspectul reținut de poliția americană în posibila tentativă de asasinat asupra lui Donald Trump este un bărbat din Florida, în vârstă de 58 de ani, care se pare că a călătorit în Ucraina după invazia Rusiei şi a devenit un susţinător al trimiterii de arme şi chiar de soldaţi americani pentru a ajuta Kievul, relatează publicația The Telegraph, potrivit News.ro.