Dosarul licitațiilor trucate de la Soroca: Viceprimarul orașului și arhitectul șef, plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Viceprimarului municipiului Soroca, Ghenadie Mînăscurtă și a arhitectului șef, Grigore Guțu, reținuți de CNA în mai multe dosare ce vizează trucarea unor licitații publice au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informația a fost comunicată pentru UNIMEDIA de Angela Starinschii, ofițera de presă a CNA.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 6 septembrie 2024, 11:31   136
CNA

„Judecătoria Bălți a decis plasarea în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, a viceprimarului mun. Soroca și a arhitectului șef, reținuți de CNA în mai multe dosare ce vizează trucarea unor licitații publice.

Astăzi, Judecătoria Bălți va examina demersul procurorilor din cadrul Procuraturii mun. Bălți, în privința secretarului Consiliului municipal Soroca, cercetat în același dosar”, a comunicat Angela Starinschi.

Ofițerii CNA au efectuat percheziții la Primăria din orașul Soroca și alte 45 de adrese din municipiu, în mai multe dosare de corupție ce vizează trucarea unor licitații publice.

Ulterior, oamenii legii au anunțat că 7 reprezentanți ai autorităților locale din Soroca, dar și 16 persoane fizice, inclusiv agenți economici, sunt cercetate de CNA în dosare de corupție ce vizează trucarea unor licitații publice, după perchezițiile matinale de astăzi, 4 septembrie. În urma acestora, 3 funcționari au fost reținuți. Este vorba despre arhitectul şef al Primăriei mun. Soroca, viceprimarul mun. Soroca și secretarul Consiliului municipal.

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat discuții dintre figuranții din dosarele pe trucarea licitațiilor de la Primăria Soroca, în care viceprimarul mun. Soroca, arhitectul șef și secretarul Consiliului municipal au fost reținuți de CNA.

Viceprimarul municipiului Soroca, Ghenadie Mînăscurtă a fost reținut de CNA pentru „o plăcintă”. Cel puțin asta spune avocata funcționarului, care a menționat perchezițiile de la Primărie ar fi „niște acțiuni de rutină”.

Primărița din Soroca, Liliana Pilipețchi, a declarat că oamenii legii au efectuat percheziții la ea în birou și la domiciliu, în dosarele legate de trucarea licitațiilor publice. „Nu s-a ridicat nimic, totul e în regulă”, a precizat ultima.

Judecătorul Alexei Paniș, candidat la CSM, nu a promovat evaluarea reluată

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Alexei Paniș, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Primarul de Hînceşti, cercetat pentru acapararea frauduloasă a terenurilor publice. Etapa la care se află dosarul

Primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari, este cercetat în cadrul unui dosar privind acapararea ilegală a terenurilor publice. Dosarul a fost pornit în noiembrie 2022, conform Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale. Actualmente, acuzatorii așteaptă rezultatele expertizei judiciare, pentru a stabili valoarea loturilor vizate şi a estima prejudiciul cauzat.