Viitorul european al R. Moldova, discutat în cadrul Congresului Național al Tinerilor Primari și Consilieri Locali

Peste 50 de aleși locali din toată țara au participat la cel de-al doilea Congres Național al Tinerilor Primari și Consilieri Locali, care s-a desfășurat sâmbătă la Chișinău. Aceștia au discutat despre consolidarea capacităților tinerilor lideri locali și rolul lor în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. La eveniment a participat și Prim-ministrul R.Moldova, D. Recean, care a salutat inițiativa tinerilor de a se implica activ în procesele decizionale la nivel local și național.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 16 septembrie 2024, 09:42   140
DR

Peste 50 de aleși locali din toată țara au participat la cel de-al doilea Congres Național al Tinerilor Primari și Consilieri Locali, care s-a desfășurat sâmbătă la Chișinău. Aceștia au discutat despre consolidarea capacităților tinerilor lideri locali și rolul lor în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. La eveniment a participat și Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, care a salutat inițiativa tinerilor de a se implica activ în procesele decizionale la nivel local și național.

„Eu astăzi vreau să înțeleg care sunt necesitățile specifice ale tinerilor aleși locali, fie primari, fie consilieri, și să găsim o modalitate prin care să susținem creșterea lor și să-i ajutăm să implice și alți tineri în dezvoltarea țării. Am ferma convingere că noi putem să ne creștem capacitatea de a administra lucrurile la nivel local, prin urmarea obiectivului de integrare europeană”, a menționat Dorin Recean, Prim- ministrul Republicii Moldova. Despre importanța implicării tinerilor în procesul de modernizare a țării și apropierea de valorile europene a vorbit și președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova, Cristian Vizir.

„Activitatea tinerilor în politica locală este foarte importantă și reprezintă un exemplu pentru acei tineri care, de asemenea, doresc să se implice la nivel social, civic sau politic. În cadrul acestui congres, avem scopul de a promova colaborarea între tinerii lideri din țară și de a vorbi despre cei care fac tot posibilul să rămână în Moldova și să dezvolte localitățile din care provin”, a precizat Cristian Vizir, Președinte CNTM.

În cadrul evenimentului, a fost ales Consiliul Platformei Tinerilor Primari și Consilieri Locali, care va reprezenta interesele tinerilor primari și consilieri locali în colaborarea cu autoritățile publice, partenerii internaționali și societatea civilă.

În urma procesului de alegere a membrilor Consiliului de coordonare, funcția de președinte i-a revenit primarului de Sireți, Leonid Boaghi, iar primarul satului Filipeni, Tudor Camerzan, a fost ales vicepreședinte al Platformei.

„Vom încerca să promovăm politicile de tineret la nivel local, activitățile de tineret și să convingem primarii să se dezvolte și să mărească anvelopa financiară pentru serviciile de suport a tineretului. Totodată, acolo unde vedem că sunt capacități, vom încerca să dezvoltăm filiale sau centre de tineret, pentru a implica tinerii în procesul decizional”, a declarat Leonid Boaghi, Președintele Platformei Tinerilor Primari și Consilieri Locali.

,,Considerăm că Platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali constituie un instrument de reprezentare a tinerilor aleși locali care pot aduce o schimbare în abordarea provocărilor întâlnite de tineri la nivel local, precum și de promovare a intereselor și vocii tinerilor în relaționarea cu autoritățile publice centrale și alte structuri și parteneri interesați. Agenția Națională pentru Tineret pune la dispoziția autorităților publice locale programe ce vizează sporirea participării tinerilor, de dezvoltare și extindere a rețelei Centrelor de tineret, oferirea granturilor pentru organizațiile de tineret, promovarea voluntariatului, precum și Programul Capitala Tineretului, care vine să susțină autoritățile publice locale în demersul lor de dezvoltare a politicilor locale de tineret și împuternicire a tinerilor”, a menționat Ion Donea, Directorul Agenției Naționale pentru Tineret.

Cei peste 50 de aleși locali au participat la paneluri de discuții și grupuri de lucru pe teme legate de tineret și integrarea europeană. Aceștia au avut oportunitatea de a contribui la formularea de soluții pentru provocările integrării europene, dezvoltarea sectorului de tineret, precum și de a stabili parteneriate strategice și proiecte comune cu actori internaționali și locali.

„Până acum, am reușit să depunem peste 10 proiecte de dezvoltare a localității și suntem fericiți că practic în 90 la sută dintre ele suntem desemnați câștigători sau am fost admiși în următoarea etapă. Avantajul nostru este că avem experiență în scrierea proiectelor și am depășit bariera la nivel local, pornind cooperările cu alte localități”, afirmă Viorel Jardan, primarul comunei Lozova.

Congresul a fost organizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, în cadrul proiectului Dezvoltarea Capacității Organizațiilor de Tineret și Implicarea Tinerilor în Procesele Decizionale, cu suportul Agenției Naționale pentru Tineret, prin intermediul Programului anual de Granturi pentru Organizațiile de Tineret 2024, și cu suportul proiectului EU4Youth: Implicarea și Abilitarea Tinerilor, cofinanțat de Uniunea Europeană și guvernul Republicii Federale Germania.

Platforma Tinerilor Primari și Consilieri Locali, creată în februarie 2024 de Consiliul Național al Tineretului din Moldova, este o structură dedicată dezvoltării capacităților tinerilor lideri locali și susținerii acestora în eforturile lor de a dezvolta sectorul de tineret în localitățile lor. Aceasta are ca scop consolidarea sectorului de tineret la nivel local, prin învățare, schimb de experiențe, grupuri de lucru, etc. Este o platformă ne-politică și fără personalitate juridică, care întrunește lideri locali interesați de dezvoltarea tinerilor și a sectorului de tineret la nivel local.

(VIDEO) Moldovenii – cu sufletul la gură pentru fetița care a scăpat din mâinile mamei care l-a ucis pe fratele mai mic

Mama care și-a ucis fiul de 5 ani ar fi încercat să-și omoare și fiica mai mare, de 11 ani. Dezvăluirile au fost făcute de o rudă a familiei pe rețelele sociale. Este vorba de Andreea cunoscută pe TikTok, unde este urmărită de o comunitate de peste 50 de mii de utilizatori ai platformei și care se prezintă în calitate de consultant pe Internet, telecomunicații, energie și finanțe.

(VIDEO) Să nu le fie simplu forțelor noi să întoarcă procesul. Stamate, despre necesitatea desfășurării referendumului UE

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE este necesar pentru situația în care vor veni alte forțe la guvernare care, dacă nu vor fi proeuropene, să nu poată așa de simplu să întoarcă procesul. Aceasta este opinia și explicația deputatei PAS Olesea Stamate, membra Comisiei juridice, numiri şi imunităţi în Parlament, exprimată la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția de miercuri seara, 18 septembrie curent.