Justiţia rusă condamnă doi cetăţeni americani la ani grei de închisoare, în dosare separate

Un tribunal din Moscova l-a condamnat luni pe cetăţeanul american Stephen James Hubbard, în vârstă de 72 de ani, la şase ani şi 10 luni de închisoare după ce l-a condamnat într-un proces cu uşile închise pentru că ar fi servit ca mercenar pentru Ucraina. Într-un caz separat, un tribunal din Voronej l-a condamnat luni pe cetăţeanul american şi fostul puşcaş marin Robert Gilman la şapte ani şi o lună de închisoare pentru agresarea unui oficial al închisorii şi a unui anchetator de stat.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 7 octombrie 2024, 13:18   64
FR

Anchetatorii riuşi au declarat că Stephen James Hubbard, originar din Michigan, a fost plătit cu 1.000 de dolari pe lună pentru a servi într-o unitate de apărare teritorială ucraineană în oraşul Izium din est, unde locuia din 2014. Agenţia de ştiri RIA l-a citat pe procuror spunând luna trecută că Hubbard a fost reţinut de soldaţii ruşi la 2 aprilie 2022, la doar câteva săptămâni după ce Moscova a trimis mii de trupe în Ucraina. Presa rusă de stat a declarat că Hubbard a pledat vinovat la acuzaţie. Dar, în interviuri acordate luna trecută, sora lui Hubbard şi o altă rudă au pus la îndoială mărturisirea acestuia, declarând pentru Reuters că acesta avea opinii pro-ruse şi că era puţin probabil să fi luat calea armelor la vârsta sa.

„El este atât de non-militar”, a declarat sora sa, Patricia Hubbard Fox, pentru Reuters, prin telefon, luna trecută. „Nu a avut niciodată o armă, nu a deţinut o armă, nu a făcut nimic din toate astea... Este mai degrabă un pacifist”, a susţinut ea.

Reuters nu a fost în măsură să confirme modul în care Hubbard a fost reţinut. Avocatul său nu a putut fi contactat imediat. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe nu a răspuns la mai multe mesaje care solicitau comentarii.

Un purtător de cuvânt al ambasadei SUA la Moscova a declarat că este la curent cu reţinerea unui cetăţean american, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Hubbard este unul dintre cei cel puţin 10 americani aflaţi în spatele gratiilor în Rusia, la aproape două luni după un schimb de deţinuţi care a avut loc la 1 august între Moscova şi Occident, în urma căruia au fost eliberaţi trei americani şi alte zeci de persoane.

UN FOST PUŞCAŞ MARIN AGRESIV ŞI-A VĂZUT PEDEAPSA MAJORATĂ

Unul dintre americanii aflaţi în spatele gratiilor în Rusia este un fost puşcaş marin, Robert Gilman, care luni şi-a văzut pedeapsa agravată la şapte ani şi o lună închisoare. Un tribunal din Voronej i-a dat această sentinţă pentru agresarea unui oficial al închisorii în care deja se află şi a unui anchetator de stat, a declarat biroul procurorului local.

Gilman, în vârstă de 30 de ani, ispăşea deja o pedeapsă de 3 ani şi jumătate pentru atacarea, în stare de ebrietate, a unui poliţist, acuzaţie pentru care a fost condamnat în octombrie 2022. Procurorii din Voronej, oraş situat la aproximativ 500 km sud de Moscova, unde Gilman este încarcerat, au declarat că acesta a atacat un angajat al închisorii şi un anchetator de stat în ocazii separate în toamna anului 2023.

Agenţia rusă de ştiri RIA a declarat că Gilman, ai cărui avocaţi au declarat anterior agenţiei de ştiri TASS că acesta a venit în Rusia pentru a studia şi a obţine cetăţenia, a pledat vinovat la toate acuzaţiile. RIA l-a citat pe Gilman spunând instanţei săptămâna trecută că a fost forţat să recurgă la violenţă după ce inspectorul închisorii i-a provocat dureri la nivelul organelor genitale şi după ce anchetatorul i-a insultat tatăl.

Reuters precizează că nu l-a putut contacta imediat pe avocatul lui Gilman, iar Ambasada SUA la Moscova nu a răspuns la o solicitare de comentarii. 

sursa: news.ro