NEWS ALERT

Slovacia ar putea rămâne fără bani de la UE. Pentru ce este pedepsit guvernul pro-rus de la Bratislava

Uniunea Europeană ia în considerare sancționarea Slovaciei pentru încălcarea normelor democratice, ceea ce ar putea duce la reținerea asistenței financiare pentru Bratislava, scrie Bloomberg, citând surse europene informate.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 10 septembrie 2024, 17:43   92
Slovacia

Comisia Europeană a pregătit un proiect de decizie pentru lansarea unei proceduri legate de acțiunile prim-ministrului populist al Slovaciei, Robert Fico, care a desființat Parchetul special. Această instituție investigase cazuri de corupție, inclusiv cele care implicau fonduri UE.

Procesul se află în prezent într-un stadiu incipient și necesită aprobarea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru Slovacia, acest lucru ar putea avea consecințe financiare grave, deoarece aproximativ 80 % din investițiile publice din țară sunt finanțate din fonduri UE. Orice întrerupere a finanțării ar putea fi o provocare serioasă pentru Slovacia, care se confruntă deja cu probleme legate de un deficit bugetar excesiv.

Una dintre propunerile luate în considerare este utilizarea așa-numitului mecanism de condiționalitate. Acest instrument permite UE să înghețe finanțarea în cazul în care există o amenințare de utilizare necorespunzătoare a fondurilor. Potrivit unor surse, Bruxelles-ul ar putea reține o parte din cele 12,8 miliarde de euro alocate Slovaciei în bugetul UE.

În plus, Comisia Europeană ia în considerare retragerea parțială sau totală a subvențiilor în valoare de 2,7 miliarde euromalocate pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19. Una dintre condițiile pentru primirea acestor fonduri a fost existența unui parchet special, care acum a fost eliminat.

Slovacia ar putea deveni a doua țară, după Ungaria, care va fi supusă mecanismului de condiționalitate al UE. Anterior, acest instrument a fost utilizat pentru a îngheța 6,3 miliarde euro din fondurile europene pentru Ungaria, din cauza încălcării statului de drept de către Budapesta.

Autoritățile slovace au desființat, în martie Parchetul special anticorupție (UPS), care a anchetat cazurile sensibile de corupție, inclusiv cele care implicau oficiali din partidul de guvernământ Smer al prim-ministrului Robert Fico.

Eliminarea USP face parte dintr-o revizuire mai amplă a codului penal pe care premierul Robert Fico a impus-o în ciuda protestelor publice și a avertismentelor UE, notează Reuters.

Opoziția spune că Fico dăunează democrației în același mod în care premierul Viktor Orbán a făcut-o în Ungaria vecină, pe care mulți o consideră „copilul teribil” al UE și care a determinat Comisia Europeană să înghețe fonduri aproximativ 20 de miliarde de euro destinate Budapestei pentru subminarea democrației și a statului de drept.

Fico a acuzat în mod repetat USP, care s-a ocupat de cazuri care implică oficiali de rang înalt și politicieni din partidul său Smer, de părtinire. În februarie, Comisia Europeană a avertizat Bratislava că reforma sa de drept penal va avea „un impact negativ direct și semnificativ asupra dreptului UE și asupra intereselor financiare ale Uniunii”.

Unul dintre cazurile investigate de procuratura specială a fost uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale Martina Kushnirova, care a provocat proteste masive în toată țara și a dus la demisia lui Fico în 2018.

sursa: adevărul.ro

Coreea de Nord a lansat o amplă campanie de vaccinare, după patru ani în care și-a lăsat copiii expuși la boli mortale

Coreea de Nord a lansat cea mai mare campanie de vaccinare de la pandemia COVID-19 încoace, după o pauză în ceea ce privește imunizarea de rutină, care a lăsat copiii expuși la o multitudine de boli mortale și a crescut riscul izbucnirii unor epidemii. „Acesta este primul pas în restabilirea imunizării de rutină și în eliminarea decalajului care a lăsat copiii vulnerabili la boli care pot fi prevenite”, a declarat Roland Kupka, reprezentantul interimar al UNICEF al Coreei de Nord.

(VIDEO) Un cuplu acuzat că a ucis o adolescentă ca să îi fure bebelușul a fost achitat. Explicațiile judecătoarei care a luat decizia

Într-o zi rece de iarnă, în iunie 2002, o adolescentă cu dizabilități intelectuale a dispărut fără urmă din Riverina, New South Wales, scrie BBC. De atunci, misterul cu privire la ce s-a întâmplat cu Amber Haigh a captivat această vastă regiune agricolă din Australia, din cauza unei acuzații șocante: că tânăra de 19 ani a fost ucisă de tatăl bebelușului ei în vârstă de cinci luni și de soția acestuia, pentru a-i lua copilul.