Împrumut de 200 de mln de euro de la BEI pentru pădurile din R.Moldova

Pădurile din țara noastră vor fi extinse și reabilitate. În acest sens, Republica Moldova va benefica de un împrumut de 200 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI).

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 17 septembrie 2024, 11:23   128
Pădure

Acordul a fost semnat marți, 17 septembrie, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru Moldova de către Ministerul Mediului, Ministerul Finanțelor și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului și de BEI.

„Finanțarea vine în sprijinul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și prevede plantarea și reabilitarea a peste 63.000 de hectare de păduri în perioada 2024-2028.Noile păduri vor contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 12 milioane de tone în următorii 30 de ani, ceea ce va economisi aproximativ 180 milioane de dolari prin reducerea costurilor asociate poluării și adaptării la schimbările climatice. De asemenea, se estimează că proiectul va genera peste 10.000 de locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale”, se arată în comunicat.

De asemenea, investiția va fi utilizată și pentru cumpărarea echipamentelor moderne și construirea a trei centre regionale de producere a materialului săditor, precum și a unui Centru Național de Genetică Forestieră. Totodată, vor fi amenajate 265 de kilometri de drumuri forestiere și 30 de depozite de stocare a lemnului, facilitând accesul la resursele forestiere și îmbunătățind sistemul de transport.

Proiectul va mai include și instalarea de camere de supraveghere în zonele cu risc de incendiu și tăieri ilegale, astfel, asigurând monitorizarea și protecția eficientă a pădurilor.

„Acest proiect reprezintă o investiție esențială într-un viitor sigur al Republicii Moldova. Extinderea suprafeței împădurite va contribui la combaterea schimbărilor climatice, reducerea poluării și asigurarea unui mediu mai sănătos pentru toți cetățenii. Totodată, vom crea noi locuri de muncă, susținând dezvoltarea comunităților rurale. Este un pas crucial spre modernizarea țării noastre și adaptarea la schimbările climatice,” a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Aminitim că Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, inițiat de președinta Maia Sandu, își propune să reabiliteze 145.000 de hectare de păduri și să extindă acoperirea forestieră a Moldovei la 15% până în 2032.

(VIDEO) Moldovenii – cu sufletul la gură pentru fetița care a scăpat din mâinile mamei care l-a ucis pe fratele mai mic

Mama care și-a ucis fiul de 5 ani ar fi încercat să-și omoare și fiica mai mare, de 11 ani. Dezvăluirile au fost făcute de o rudă a familiei pe rețelele sociale. Este vorba de Andreea cunoscută pe TikTok, unde este urmărită de o comunitate de peste 50 de mii de utilizatori ai platformei și care se prezintă în calitate de consultant pe Internet, telecomunicații, energie și finanțe.