Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, instituirea Sistemului Informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului”

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, instituirea Sistemului Informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (SI eCMND). Implementarea SI eCMND presupune digitalizarea procedurilor de înregistrare a nașterilor și deceselor din Republica Moldova, înlocuind eliberarea acestora pe suport de hârtie, în scopul eficientizării proceselor de colectare, validare, analiză și interpretare a datelor.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 17 aprilie 2024, 12:10   21
Guvern

SI eCMND  va putea fi accesat de către toți utilizatorii autorizați pentru înregistrarea constatărilor medicale a nașterii și/sau decesului, în conformitate strictă cu reglementările de protecție a datelor cu caracter personal. Acesta va asigura schimbul interinstituțional de date și va genera rapoarte statistice detaliate, contribuind la o mai bună monitorizare a tendințelor demografice, conform standardelor europene.

Sistemul informațional este dezvoltat de către Ministerul Sănătății,  cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova” finanțat de Banca Mondială. 

Menționăm că, până în prezent nu a existat un sistem informațional pentru înregistrarea constatării nașterilor și deceselor la nivel național, iar această realizare va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Tudor Ulianovschi, de Ziua Drapelului R.Moldova: ,,Indiferent de etnie, limba vorbită sau religie, să prețuim cu sfințenie simbolul țării noastre, cele trei culori și Stema de Stat”

De Ziua Drapelului Republicii Moldova, ex-ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a publicat o poză cu fiica sa, de la un turneu de tenis din Canada, în care a transmis sincere felicitări tuturor cetățenilor acestei țări, cu precădere campionilor, sportivilor, artiștilor, antrenorilor, dansatorilor, actorilor, jurnaliștilor, cercetătorilor și studenților care au purtat Drapelul Republicii Moldova peste hotarele țării.

Șefa statului a participat la ceremonia de onorare a Tricolorului

De Ziua Drapelului de Stat, Președinta Maia Sandu a participat, alături de Președintele Parlamentului și Prim-ministru, la ceremonia de onorare a Tricolorului din fața Guvernului. Evenimentul a fost înfrumusețat de cei peste 250 de copii din diferite coruri din țară, cărora, șefa statului le-a mulțumit pentru bucuria de a-i asculta.