Numărul de profesori a scăzut cu 3000 în trei ani. Vârsta medie a pedagogilor – 50 de ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45,8 mii de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49 de mii, transmite IPN.

publicat de Veronica Ciortan
duminică, 6 octombrie 2024, 18:48   8
profesori

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12 094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1600,  predau limba și literatura română, 2500 – limbile străine, 1700 – predau matematica, 1300 – istoria și 1100– limba și literatura rusă.

horosCOP - 06 octombrie, 2024: Racii simt că eforturile lor încep să dea roade, ca și cum ar rezolva un caz complicat

Conjuncția planetară de astăzi aruncă o lumină misterioasă asupra fiecărui semn zodiacal, provocând reacții arhetipale neașteptate. Ce secrete vor fi dezvăluite și ce planuri ascunse vor ieși la iveală în urma acestor influențe cosmice? Horoscopul zilnic promite să ofere indicii valoroase pentru navigarea în apele tulburi ale destinului.

De luni, alegătorii pot solicita votarea cu urna mobilă

Persoanele care din motive de sănătate sau din alte motive temeinice nu pot veni în localul secției de votare, pentru a vota la referendum și alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă. Cererile privind votarea la locul aflării pot fi depuse începând de luni, 7 octombrie.

Promo-LEX: Candidații la alegeri nu renunță la „pomeni” electorale, folosesc resursa administrativă și incită la ură

În primele zece zile de campanie electorală, Promo-LEX a identificat cel puțin 792 de acțiuni de promovare a candidaților al prezidențiale și a participanților la referendum. Printre încălcările identificate se numără incitarea la ură, discursul discriminatoriu, oferirea pachetelor cu produse alimentare cetățenilor și utilizarea resursei administrative.