„Escrocheria cea nouă” merge ca pe roate în Chișinău. Peste 300 mii de lei prejudiciu în ultimele 72 de ore

Schema de escrocherie, apărută la începutul anului curent în Chișinău, prin care escrocii se prezintă reprezentanți ai organelor de drept și lasă fără sume colosale de bani victimele, continuă să activeze în capitală, în pofida faptului că autoritățile au reținut aproximativ 20 de inidivizi. În ultimele 72 ore, două femei au fost deposedate de peste 300 000 de lei.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 6 mai 2023, 10:17   1156
escroci

Potrivit surselor PulsMedia.MD, apropiate anchetei, în primul caz este vorba despre o femeie de pe bulevardul Moscova, din sectorul Rîșcani al capitalei.

În seara zilei de 4 Mai, în jurul orei 22:40 a fost telefonată de pe numărul „+79292779667” de către o persoană necunoscută care s-a prezentat a fi angajat al poliției.

Vocea de la telefon i-ar fi spus victimei că rudele sale sunt escortate la procuratură, după ce ar fi provocat un accident soldat cu victime, iar pentru ca ele să nu aibă mari dureri de cap, își pot rezolva problema contra unei sume de 100 000 de lei.

Femeia a căzut de acord cu vocea de la telefon, iar peste o perioadă de timp, de ușa apartamentului ei s-a apropiat un individ cu mască medicinală pe față, căciulă pe cap și în haine sport, căruia femeia i-ar fi transmis prima tranșă de 50 000 de lei.

Cel de-al doilea caz a avut loc ieri, ziua în amiaza mare, pe strada Mihai Sadoveanu, din sectorul Ciocana al capitalei, iar victima care a căzut în plasa escrocilor a fost o femeie de 83 de ani.

În cazul ei s-a mers după aceeași schemă și i-au comunicat că fiica ei are nevoie de bani, după ce ar fi provocat un accident.

Femeia le-a dat acestora 280 000 de lei și 1000 de euro.

De la începutul anului au fost înregistrate peste 30 de cazuri similare, când oamenii au dat zeci și sute de mii de lei, dar și mii de Euro, sau Dolari escrocilor, chiar dacă Inspectoratul General al Poliției, încă după primele cazuri apărute, au atenționat de mai multe ori cetățenii despre schema cea nouă de estorcare de bani și înșelăciune a populației.

Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident” continuă să facă victime în Chișinău. Trei persoane au căzut în plasa escrocilor în ultimele 72 de ore

Totodată, în data de 14 Aprilie, ofițerii INI și mascații BPDS „Fulger”, au reținut șapte cetățeni străini, cu vârstele cuprinse între 25 și 45 ani de ani, care ar fi implicate în 15 cazuri de acest gen.

VIDEO // Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident”, dată peste cap de Poliția Capitalei. Șapte străini reținuți

Două săptămâni mai târziu, în data de 27 Aprilie, autoritățile au mai anunțat despre reținerea a altor trei indiviz cu vârstăe de 19, 24 și 28 de ani, originari din Chișinău și Dubăsari, care ar fi fost implicați în alte 17 cazuri.

VIDEO // Escrocheria „victima accidentului rutier”: Încă trei persoane reținute

Sinteza CNA: Zeci de percheziții în mai multe dosare de delapidare a patrimoniului public și din bugetul unei instituții medicale și sechestre aplicate pe bunuri de peste 14 milioane de lei

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, săptămâna trecută au fost efectuate 35 de percheziții la 30 de persoane într-o schemă de obținere ilegală a terenurilor din capitală.