Ministerul Justiției: Procurorii și reprezentanții organelor de urmărire penală vor acorda o importanță sporită medierii în etapa de urmărire penală

În acest scop, Procurorul General a emis o Instrucțiune cu caracter general privind îmbunătățirea practicii în domeniul inițierii procedurii de mediere, ca rezultat al participării la mijlocul lunii iulie, la Consiliul consultativ al Ministerului Justiției.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 4 septembrie 2024, 13:28   149
MJ

„Apreciem această deschidere de a promova alternativele la soluționarea în instanța de judecată. Medierea oferă flexibilitate în soluționarea litigiului, implică resurse financiare și de timp mai reduse, fiind avantajoasă pentru toate părțile. Tendințele moderne din evoluția dreptului denotă eforturi pentru integrarea abordărilor justiției restaurative în sistemul justiției penale, fiind necesară o aliniere către aceste metode și practici inclusiv din partea ofițerilor de urmărire penală și a procurorilor”, se arată într-un comunicat al MJ.

Astfel, procurorii și ofițerii de urmărire penală vor informa victimele, părțile vătămate, părțile civile, bănuiții și învinuiții despre mediere și modalitățile de accesare a acestui serviciu. Instrucțiunea detaliază cadrul normativ al medierii, analiza situației și a tendințelor actuale. Aceasta amintește procurorilor și ofițerilor de urmărire penală despre obligația de comunica părților implicate despre opțiunea recurgerii la mediere.Medierea este un instrument eficient pentru soluționarea extrajudiciară a disputelor. În anul 2023 au fost încheiate 479 de sentințe de încetare datorită împăcării părților.

Medierea este parte integrantă a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și se regăsește în actele UE, la care țara noastră se aliniază. În acest context, Ministerul Justiției este în proces de definitivare a Legii privind medierea și statutul mediatorului.

De asemenea, la 29 iunie a intrat în vigoare modificările Legii nr. 198/2007 cu privire la asistența juridică garantată de stat, în privința medierii garantate de stat.

Judecătorul Alexei Paniș, candidat la CSM, nu a promovat evaluarea reluată

Comisia Pre-Vetting anunță că a finalizat evaluarea reluată în privința judecătorului Alexei Paniș, candidat pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din rândul candidaților judecători. Potrivit Comisiei, candidatul nu a promovat evaluarea reluată, întrucât nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică. Decizia a fost transmisă astăzi candidatului și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

Primarul de Hînceşti, cercetat pentru acapararea frauduloasă a terenurilor publice. Etapa la care se află dosarul

Primarul de Hînceşti, Alexandru Botnari, este cercetat în cadrul unui dosar privind acapararea ilegală a terenurilor publice. Dosarul a fost pornit în noiembrie 2022, conform Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale. Actualmente, acuzatorii așteaptă rezultatele expertizei judiciare, pentru a stabili valoarea loturilor vizate şi a estima prejudiciul cauzat.