PNUD va stimula adoptarea a mai multor soluții open-source în Moldova

PNUD a selectat recent două soluții digitale bazate pe tehnologii open-source, care urmează să fie dezvoltate în Republica Moldova. Ele vor fi puse în aplicare de companiile IT Like-Media SRL și DigiNet Pro SRL, care au obținut finanțare în cadrul unui concurs de inovații desfășurat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 10 aprilie 2023, 13:15   22
PNUD Moldova

Inițiativele selectate vor fi dezvoltate ca soluții open-source, cu potențialul de a deveni un activ digital public (în conformitate cu standardul conturat de Digital Public Good Alliance). Tehnologiile open-source pot facilita răspunsul în timp util și eficient la multiple provocări sociale și economice, inclusiv criza energetică din Republica Moldova, care afectează pe tot mai mulți oameni. Pentru dezvoltarea fiecărei soluții sunt alocați 40.000 USD. Granturile sunt oferite în cadrul proiectului „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova".

Like-Media SRL va dezvolta un modul de analiză a datelor colectate pe platforma compensatii.gov.md, astfel ca reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova să poată lua decizii mai bune, bazate pe date, privind susținerea persoanelor vulnerabile prin politicile și programele guvernamentale.

DigiNet Pro SRL își va adapta soluția de emitere digitală a notelor de plată (invoice) e-cont.md pentru instituțiile publice și prestatorii lor de servicii și bunuri, astfel încât aceștia să poată recepționa și procesa notele de plată în format digital.

Proiectul „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova" își propune să încurajeze sectorul privat TIC din Moldova să genereze soluții inovatoare pentru digitalizarea serviciilor publice și private, precum și soluții IT pentru sectorul non-IT.

Alte trei instituții vor presta servicii în format digital

Serviciile oferite de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Centrul Naţional de Acreditare MOLDAC și Institutul Naţional de Metrologie vor fi digitalizate. Cabinetul de miniștri, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, a votat adaptarea cadrului normativ pentru a permite digitalizarea serviciilor G2B.