„Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă Trump ar fi fost președinte”, crede fostul premier britanic Boris Johnson

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson a declarat că Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă Donald Trump ar fi fost președinte al Statelor Unite. El a spus acest lucru într-un interviu acordat ziarului britanic Telegraph.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 4 octombrie 2024, 18:19   12
Trump

Fostul prim-ministru este convins că imprevizibilitatea lui Trump ar fi fost suficientă pentru a-l convinge pe Putin să nu își asume riscuri și să intre într-un război cu o țară suverană.

„Din punctul de vedere al Kremlinului, exista un risc real ca Trump să interpreteze un atac asupra unei țări europene drept o insultă la adresa Americii și a ordinii mondiale, iar acest lucru s-ar fi putut întoarce serios împotriva sa”, a declarat Johnson, scrie telegraph.co.uk.

Potrivit lui Johnson, Trump nu s-a sfiit niciodată să sublinieze că invazia Rusiei în Ucraina a avut loc în ambele părți ale președinției sale, nu atunci când el era președinte. Iar Johnson este de acord că acest lucru nu este o coincidență.

„El a expulzat 60 de spioni ruși, după otrăvirile din Salisbury. A fost mult mai dur cu Siria decât administrațiile democrate. A fost mai dur cu IRGC (Corpul Gardienilor Revoluției Islamice), iar apoi le-a dat ucrainenilor o rachetă Javelin”, a amintit Johnson.

Fostul prim-ministru a adăugat că este convins că, dacă va câștiga, Trump nu va face concesii lui Putin.

„Nu cred că vrea să intre în istorie ca omul care și-a lansat al doilea mandat nu făcând America măreață, ci făcând Uniunea Sovietică măreață din nou. Toate instituțiile umane au nevoie de un lider. America conduce lumea. Și cred că lumea este un loc mai fericit și mai prosper atunci când ai o Americă puternică și un lider puternic și când oamenii simt că se menține un anumit tip de ordine”, a declarat Boris Johnson.

El a mai adăugat că comunică în mod regulat atât cu Donald Trump, cât și cu Volodimir Zelenski.

Anterior, Johnson a vorbit despre versiunea sa a unui plan de pace pentru Ucraina, care prevede întoarcerea frontierelor începând cu 22 februarie 2022 și este condiționată de victoria lui Trump în alegeri.


adevărul.ro