Bibliotecile a trei instituții din Rețeaua Școlilor Model vor fi modernizate cu sprijinul PNUD Moldova și OTP Bank

Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și dotate, astfel încât să devină adevărate puncte de atracție pentru elevi și profesori.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 4 octombrie 2024, 20:34   12
Moldova pentru Educație

Instituțiile beneficiare - Liceul „Mihail Ciachir” din Ceadîr-Lunga, Liceul „Grigore Vieru” din Briceni și Liceul „Ion Creangă” din Fălești - fac parte din Rețeaua Școlilor Model. Investiția totală este de două milioane de lei și urmărește transformarea acestor biblioteci în hub-uri educaționale multifuncționale moderne, unde elevii să vină nu doar pentru lectură, ci și pentru diferite activități interactive.

Proiectul de modernizare a respectivelor biblioteci este finanțat de OTP Bank și coordonat de PNUD Moldova.

„Suntem încântați că OTP Bank se alătură acestui proiect și partenerilor care susțin îmbunătățirea calității educației în Moldova. Prin modernizarea bibliotecilor școlare, contribuim la transformarea acestora în spații atractive de învățare și interacțiune, cu echipamente moderne, facilități multifuncționale și personal extrem de motivat și dedicat”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Suntem mândri să contribuim la un proiect de anvergură națională care le va oferi copiilor o pistă spre succes: spații educaționale confortabile și unelte digitale cu care ei își vor dezvolta pasiunile și construi viitorul. Alături de un partener cu vastă experiență precum PNUD Moldova, vom oferi copiilor un spațiu modern și flexibil de care ei se vor bucura mulți ani înainte”, a remarcat Bogdan Spuză, Președintele Comitetului Executiv – CEO al OTP Bank.

Spațiile renovate ale bibliotecilor vor fi utilizate atât pentru studiu, cât și pentru diferite activități educaționale și culturale. Bibliotecile vor dispune de zone speciale pentru lectură, studiu individual, dar și de săli dedicate lucrului în echipă.

Proiectele de renovare a bibliotecilor au fost prezentate și analizate în cadrul unor dezbateri publice, la care au participat elevi și profesori. Versiunea finală a conceptului noilor spații va fi ajustată în funcție de sugestiile comunității.

Transformarea bibliotecilor va începe chiar de la intrare - cu reorganizarea spațiului de afișare a cărților, pentru a stimula interesul copiilor pentru lectură. Vizitatorii vor avea acces la resurse digitale moderne, inclusiv calculatoare și tablete, prin care vor putea accesa diverse resurse online, platforme educaționale și baze de date. De asemenea, Wi-Fi-ul gratuit va facilita accesul la informații și materiale de lectură în format digital sau audio. Toate facilitățile vor fi adaptate, astfel ca să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități – adulți și copii.

Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai amplă, susținută de Uniunea Europeană, PNUD și UNICEF, intitulată „Promovarea educației de calitate și a oportunităților de învățare pe parcursul vieții pentru toți”. Aceasta vizează dezvoltarea infrastructurii educaționale în 10 școli model din Republica Moldova, contribuind la crearea unor centre de excelență la nivel raional.


Reţeaua Şcolilor Model este un proiect al Ministerului Educaţiei și Cercetării. Autorităţile au ales 35 de şcoli, care vor fi transformate astfel încât să fie un model atât din punct de vedere a infrastructurii, cât şi a metodelor de predare. Inițiativa este susținută și de Banca Mondială, Uniunea Europeană, Norvegia, Polonia, PNUD, UNICEF și alte organizații internaționale. Totodată, proiectul este susținut de mai multe companii private, în cadrul parteneriatului „Moldova pentru Educație”.

Un băiat eminent a spart site-ul lui Vladimir Voronin și a scurs bacul Maiei Sandu. Acum, e umorist la Standupovka

Ion Chirtoacă este cunoscut spațiului public ca adept al umorului negru de la Standupovka. Recent, a fost la un monolog pentru canalul de YouTube al jurnalistului Dorin Galben și a dezvăluit sursa glumelor sale, tragică de altfel. Fiind un elev eminent, a recunoscut că a spart cândva cu o echipă de băieți site-ul PCRM și a scurs mai multe examene de Bacalaureat, pe vremea în care actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, deținea funcția de ministră a Educației.