Armata americană este suprasolicitată, avertizează experții. Din Orientul Mijlociu până în Rusia, regimurile autoritare sfidează puterea SUA

Comandantul suprem demisionar al armatei americane în regiunea Pacificului a avertizat că SUA „nu-și pot permite” un alt război, deoarece armata țării este mult suprasolicitată.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 22 octombrie 2024, 21:27   4
Armata Americană

Potrivit Defense One, generalul Charles Flynn a declarat că rivalii autoritari ai SUA - Rusia, China, Iran și Coreea de Nord - au exercitat o presiune tot mai mare asupra resurselor militare americane.

Luând cuvântul la conferința AUSA din Washington DC săptămâna trecută, Flynn a descris tehnologia și alianțele militare dintre statele autoritare drept o „combinație foarte periculoasă”.

Colaborarea dintre aceste țări s-a intensificat. Rusia a primit drone Shahed din Iran, pe care le-a folosit pentru a ataca orașele ucrainene. De asemenea, a primit sprijin diplomatic și economic din partea Chinei, în timp ce Coreea de Nord a trimis rachete și trupe.

Rusia a întors favoarea Iranului, ajutându-l să evite sancțiunile și să înarmeze forțele proxy iraniene, Hezbollah și Houthis.

În Asia de Est, Rusia a încheiat recent un pact militar cu Coreea de Nord și s-a angajat în exerciții militare masive alături de China, care amenință Taiwanul cu invazia.

„În Europa are loc un război regional limitat”, a declarat Flynn. „Un război regional limitat are loc în Orientul Mijlociu. Nu ne putem permite un alt război regional limitat în Asia. De ce? Pentru că va fi o problemă globală pentru noi toți”.

„Urmărirea simultană a stabilității regionale în Europa și Orientul Mijlociu sunt eforturi critice și costisitoare”

Bloomberg Economics a estimat în ianuarie că un război ar putea costa până la 10 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din PIB-ul mondial.

În martie,The Economic Observatory a constatat că un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu ar duce la creșterea prețurilor petrolului și a inflației, în timp ce, dacă o parte din Ucraina este cedată Rusiei ca parte a unui acord de pace, acest lucru ar perturba și mai mult piețele de alimente și de petrol.

Flynn nu este primul care avertizează asupra pericolelor reprezentate de noua alianță a puterilor autoritare.

În ianuarie, Kathryn Levantovscaia, director adjunct al programului Forward Defense din cadrul Atlantic Council, a scris că armata americană este subdimensionată în contextul amenințărilor din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Est.

„Urmărirea simultană a stabilității regionale în Europa și Orientul Mijlociu sunt eforturi critice și costisitoare”, a spus ea.

A face acest lucru în ritmul actual, având în vedere limitările de capacitate, s-ar putea întoarce împotriva noastră și ar putea afecta nu numai Ucraina, ci și NATO.

„În același timp, Statelor Unite le lipsește concentrarea necesară pentru a face față unei amenințări chineze la adresa Taiwanului și pentru a-și apăra poziția în Pacific, deoarece baza militară și industrială de apărare a SUA sunt subțiate”.

În octombrie anul trecut, general-locotenentul de marină Stephen Sklenka, comandantul adjunct al forțelor americane din Indo-Pacific, a declarat pentru Sydney Morning Herald că numărul tot mai mare de angajamente militare ale SUA ar putea distrage atenția de la capacitatea sa de a contracara agresiunea Chinei.

Doctrina militară actuală a SUA nu ține cont de dubla amenințare reprezentată de China și Rusia

Armata SUA a păstrat capacitatea de a purta două războaie majore simultan în timpul Războiului Rece, dar și-a schimbat poziția în 2018 pentru a putea purta un război major, descurajând în același timp un al doilea adversar.

Planul a fost creat ca răspuns la creșterea puterii militare a Chinei. Unii critici cer SUA să își reia postura de „două războaie” și spun că doctrina actuală nu ține cont de dubla amenințare reprezentată de China și Rusia, cei mai puternici doi adversari ai săi.

Raphael Cohen, analist în cadrul think tank-ului RAND Corporation, a declarat pentru Business Insider în noiembrie anul trecut că menținerea capacității de a lupta împotriva Rusiei și Chinei în același timp ar implica o creștere uriașă a cheltuielilor militare ale SUA.

Dar amenințările ar putea fi contracarate, a spus el, prin consolidarea alianțelor SUA.

Problema creșterii cheltuielilor militare pe fondul instabilității globale este o provocare cu care se confruntă guvernele din întreaga lume.

Bugetele militare sunt în creștere în întreaga lume, Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm constatând în mai că bugetul militar al SUA în 2024 era de 886 de miliarde de dolari, o creștere de 8% în doi ani.

Levantovscaia a estimat că SUA are nevoie de o sumă suplimentară de 300 de miliarde de dolari în bugetul anual al apărării direcționată către revitalizarea bazei industriale de apărare a SUA pentru a ajuta la apărarea împotriva amenințărilor globale.

„Pe scurt, Statele Unite se confruntă cu o alegere strategică. Mijloacele sale sunt insuficiente pentru a-și atinge scopurile”, a scris ea.

„Pentru a reduce decalajul, trebuie să facă una sau alta.”

Sursa: adevărul.ro