„Inamicul a reușit să pătrundă în linia noastră de apărare”. Trupele ruse avansează într-un alt bastion strategic din Donețk, confirmă armata ucraineană

Forțele ruse au avansat, pe o cale navigabilă-cheie, în bastionul Ceasov Iar (Chasiv Yar) din estul Ucrainei, a anunțat marți un oficial militar ucrainean, ceea ce reprezintă un nou eșec pentru trupele Kievului deja aflate în dificultate pe front, scrie AFP.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 22 octombrie 2024, 20:48   9
Soldați ucraineni din Brigada Liut, aflați într-o camionetă pe drumul de întoarcere spre orașul de pe linia frontului Chasiv Yar, în regiunea Donețk, Ucraina, pe 7 octombrie 2024.

Orașul Chasiv Yar, care înainte de război avea o populație estimată de aproximativ 12.000 de persoane, se află pe un vârf strategic de deal, iar cucerirea lui ar accelera probabil înaintarea în adâncime a trupelor ruse, în regiunea Donețk, aflată în centrul efortutului de război al Moscovei.

„Inamicul a reușit să pătrundă în linia noastră de apărare, dar nu există niciun eșec critic și nu suntem pe cale să pierdem Chasiv Yar. Luptele aprige continuă acum”, a declarat un purtător de cuvânt al brigăzii 24 din Ucraina, pentru presa de stat.

Acest purtător de cuvânt, Ivan Petrychak, a precizat că, deși trupele ruse au traversat canalul de la marginea estică a orașului, forțele ucrainene le-au oprit înaintarea.

Forțele ruse au efctuat în ultima perioadă asalturi concertate asupra trupelor ucrainene, depășite numeric, în regiunea Donețk, despre care Kremlinul susține că face parte din Rusia, după ce a fost anexată în 2022.

Dacă Moscova ar reuși să cucerească orașul, vitoria rușilor ar amenința unele dintre cele mai mari centre de populație din această regiune industrială, precum Kramatorsk și Sloviansk, notează AFP.

Au existat informații sporadice conform cărora forțele ruse au traversat anterior canalul, care servește drept linie de front de facto, în Chasiv Yar, dar armata ucraineană a susținut că le-a respins.

Atacurile rușilor continuă și în regiunea Sumî

Între timp, atacurile dronelor și artileriei rusești au ucis cinci persoane, inclusiv un copil, în regiunile Sumî și Donețk din nord-estul Ucrainei, au anunțat marți oficialii ucraineni.

Sumî se află la granița cu regiunea Kursk din Rusia, unde trupele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în august și au reușit să controleze importante porțiuni de teritoriu.

„Trei persoane, inclusiv un copil, au murit în urma unui atac nocturn al dronelor inamice asupra clădirilor rezidențiale”, au declarat autoritățile regionale, referindu-se la orașul Sumî.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la un nou sprijin din partea partenerilor occidentali ai Kievului pentru a ajuta forțele ucrainene să protejeze orașele.

„Această teroare rusă poate fi învinsă doar prin unitatea cu întreaga lume”, a declarat el, îndemnând aliații să furnizeze mai multe arme, inclusiv sisteme de apărare antiaeriană.

De asemenea, Zelenski a făcut apel la „investiții în producția de arme în Ucraina” și la permiterea „loviturilor cu rază lungă de acțiune asupra logisticii militare ruse, asupra aerodromurilor militare și asupra bazelor trupelor ruse”.

Separat, serviciile de urgență din regiunea estică Donețk, unde forțele ruse avansează constant, au anunțat că două persoane au fost ucise și o alta a fost rănită în urma bombardamentelor rusești asupra orașului Mîrnohrad.

Forțele aeriene ucrainene au transmis că, în total, 60 de drone rusești au fost detectate în spațiul aerian ucrainean, în timpul nopții, până marți dimineață, și că 42 au fost distruse.

Regiunea Sumî a fost supusă unor bombardamente persistente după începutul războiului, în 2022, când forțele ruse au cucerit, pentru scurt timp, sectoare ale acestei provincii industriale înainte de a fi respinse.

Autoritățile regionale au declarat că cel puțin 24 de drone rusești au fost doborâte acolo în cursul nopții.

În sudul Ucrainei ocupate, oficialii instalați de Rusia au anunțat că un atac ucrainean cu drone asupra orașului Enerhodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, a ucis o persoană.

Sursa: hotnews.ro