În Polonia şi-a început activitatea o comisie de anchetă asupra influenţelor rusă şi belarusă

O comisie responsabilă de investigarea influenţelor rusă şi belarusă în Polonia şi-a început miercuri lucrările, a anunţat premierul Donald Tusk pe fondul temerilor Varşoviei că Moscova încearcă să destabilizeze situaţia internă, relatează AFP.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 5 iunie 2024, 21:18   18
Tusk

Polonia, unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Ucrainei, devastată de invazia rusă, este una dintre ţările occidentale care acuză Rusia de înmulţirea atacurilor cibernetice şi de încercarea de a semăna discordie înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Varşovia a anunţat vinerea trecută că un atac cibernetic rusesc se află probabil la originea unei ştiri false publicate de agenţia de presă naţională PAP, potrivit căreia polonezii ar urma să fie mobilizaţi pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk le-a declarat jurnaliştilor că un grup de experţi, înfiinţat prin ordin executiv pentru a investiga încercările ruse şi belaruse de a influenţa viaţa politică, economică şi mediatică din Polonia, precum şi securitatea ţării, "şi-a început activitatea" miercuri.

Sarcina comisiei va consta în a face lumină despre "cum arată astăzi adevăratele ameninţări ruse şi belaruse", a declarat Tusk, liderul majorităţii pro-UE de la Varşovia.

"Ştim deja că aceste două ţări şi serviciile lor sunt cel mai active în Polonia", a declarat şeful guvernului, adăugând că grupul, format din experţi în securitate, comunicaţii şi în drept, îşi va publica primele concluzii în termen de două luni.

Precedentul guvern al Poloniei, format din partide naţionaliste populiste, înfiinţase anul trecut o comisie al cărei obiectiv declarat era să ancheteze asupra cetăţenilor susceptibili de a se afla sub influenţa Moscovei.

În virtutea unei legi, persoanele găsite vinovate de către această comisie riscau să le fie interzisă exercitarea de funcţii publice timp de zece ani, o măsură care - potrivit criticilor săi - îl viza şi pe liderul de atunci al opoziţiei, Donald Tusk.

Noua comisie, creată de guvernul condus de Tusk, dispune de puteri limitate şi ar fi autorizată doar să depună plângeri la procurori, toate procedurile sale derulându-se cu uşile închise.

sursa: agerpres.ro

(VIDEO) Cea mai mare organizație de trafic de droguri pe mare din lume a fost distrusă de Europol

Poliția Națională spaniolă a dezmembrat cea mai mare organizație „narco-navală” din lume, care a operat între America de Sud și Europa. În total, 50 de persoane au fost arestate și au fost efectuate 47 de percheziții în Spania și în alte șapte țări: Norvegia, Bulgaria, Regatul Unit, Panama, Trinidad și Tobago, Portugalia și Columbia, scrie site-ul televiziunii spaniole RTVE.

Băsescu: România nu poate ajuta R.Moldova cu trupe în teritoriu. „Să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Digi24 că România nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. O altă soluție propusă de Băsescu ar fi unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Deși Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău.