(VIDEO) Încăierare în Parlamentul turc după destituirea unui primar prokurd

Destituirea luni a unui primar prokurd, în sud-estul Turciei, continua să provoace marţi tensiuni în ţară prin manifestaţii în regiunea respectivă şi o încăierare între deputaţi în Parlament, la Ankara, relatează AFP.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 5 iunie 2024, 10:49   27
Turcia

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi reţinute în urma unei intervenţii a poliţiei în oraşul Hakkari, al cărui primar, Mehmet Siddik Akis, un ales din cadrul Partidului Egalităţii şi Democraţiei Popoarelor (DEM, prokurd) a fost destuit şi plasat în arest prevenitv luni, după ce a fost acuzat de ”apartenenţă la o organizaţie armată teroristă”.

La Ankara, o încăierare, filmată de camere din Parlament, a avut loc între deputaţi din cadrul Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) şi din cadrul DEM, care voiau să ocupe hemiciclul pentru a denunţa numirea unui primar înlocuitor la Hakkari.

Deputaţii din cadrul DEM au scandat ”umăr la umăr împotriva fascismului”, iar deputaţi AKP le-au răspuns ”Jos PKK!”.

Deputaţi din partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au smuls banderole din mâinile opozanţilor, iar în confuzia care a urmat mai mulţi aleşi au fost trântiţi la pământ, potrivit unei înregistrări video postate pe reţele de socializare.

DEM - fostul HDP - este acuzat cu regularitate de Guvernul turc de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată cpnsiderată ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi din Occident, o acuzaţie dezminţită de către partid.

Mehmet Siddik Akis este primul primar prokurd destituit după alegerile municopale de la 31 martie, în care DEM a obţinut victorii  în 77 de municplatiţtăţi din Turcia.

Poliţia a intervenit împotriva susţinătorilor DEM, în care au tras cu gloanţe de cauciuc, potrivit publicaţiei de opoziţie Medyascope.

Guvernatorul provinciei Hakkari a interzis orice manifestaţie până la 12 iunie.

O delegaţie parlamentară şi de lideri din cadrul DEM - a treia forţă în Parlamentul turc - s-a dus la faţa locului luni.

Partidul Republican al poporului (CHP), principala formaţiune în opoziţie, şi-a exprimat susţinerea faţă de edilul destituit şi a trimis o delegaţie la Hakkari.

Aproximativ 50 de primari din partidul prokurd aleşi în 2019 au fost înlocuiţi cu administratori - ”kayyum” - numiţi de către stat.

Fostul copreşedinte al formaţiunii, Selahattin Demirtas, încarcerat în 2016, a fost condamnat în mai la 42 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de aducere atingere unităţii statului.

sursa: news.ro

(VIDEO) Cea mai mare organizație de trafic de droguri pe mare din lume a fost distrusă de Europol

Poliția Națională spaniolă a dezmembrat cea mai mare organizație „narco-navală” din lume, care a operat între America de Sud și Europa. În total, 50 de persoane au fost arestate și au fost efectuate 47 de percheziții în Spania și în alte șapte țări: Norvegia, Bulgaria, Regatul Unit, Panama, Trinidad și Tobago, Portugalia și Columbia, scrie site-ul televiziunii spaniole RTVE.

Băsescu: România nu poate ajuta R.Moldova cu trupe în teritoriu. „Să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Digi24 că România nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. O altă soluție propusă de Băsescu ar fi unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Deși Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău.