(VIDEO) Încăierare în Parlamentul turc după destituirea unui primar prokurd

Destituirea luni a unui primar prokurd, în sud-estul Turciei, continua să provoace marţi tensiuni în ţară prin manifestaţii în regiunea respectivă şi o încăierare între deputaţi în Parlament, la Ankara, relatează AFP.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 5 iunie 2024, 10:49   36
Turcia

Potrivit unor martori, mai multe persoane au fost rănite şi reţinute în urma unei intervenţii a poliţiei în oraşul Hakkari, al cărui primar, Mehmet Siddik Akis, un ales din cadrul Partidului Egalităţii şi Democraţiei Popoarelor (DEM, prokurd) a fost destuit şi plasat în arest prevenitv luni, după ce a fost acuzat de ”apartenenţă la o organizaţie armată teroristă”.

La Ankara, o încăierare, filmată de camere din Parlament, a avut loc între deputaţi din cadrul Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) şi din cadrul DEM, care voiau să ocupe hemiciclul pentru a denunţa numirea unui primar înlocuitor la Hakkari.

Deputaţii din cadrul DEM au scandat ”umăr la umăr împotriva fascismului”, iar deputaţi AKP le-au răspuns ”Jos PKK!”.

Deputaţi din partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au smuls banderole din mâinile opozanţilor, iar în confuzia care a urmat mai mulţi aleşi au fost trântiţi la pământ, potrivit unei înregistrări video postate pe reţele de socializare.

DEM - fostul HDP - este acuzat cu regularitate de Guvernul turc de legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată cpnsiderată ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi din Occident, o acuzaţie dezminţită de către partid.

Mehmet Siddik Akis este primul primar prokurd destituit după alegerile municopale de la 31 martie, în care DEM a obţinut victorii  în 77 de municplatiţtăţi din Turcia.

Poliţia a intervenit împotriva susţinătorilor DEM, în care au tras cu gloanţe de cauciuc, potrivit publicaţiei de opoziţie Medyascope.

Guvernatorul provinciei Hakkari a interzis orice manifestaţie până la 12 iunie.

O delegaţie parlamentară şi de lideri din cadrul DEM - a treia forţă în Parlamentul turc - s-a dus la faţa locului luni.

Partidul Republican al poporului (CHP), principala formaţiune în opoziţie, şi-a exprimat susţinerea faţă de edilul destituit şi a trimis o delegaţie la Hakkari.

Aproximativ 50 de primari din partidul prokurd aleşi în 2019 au fost înlocuiţi cu administratori - ”kayyum” - numiţi de către stat.

Fostul copreşedinte al formaţiunii, Selahattin Demirtas, încarcerat în 2016, a fost condamnat în mai la 42 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de aducere atingere unităţii statului.

sursa: news.ro