Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos în vânzare pentru 2,5 milioane de euro. Reacția Autorității Aeronautică Civilă

Fostul Aeroport Internațional Cahul se vinde pentru suma de 2 500 000 de euro. Un anunț în acest sens a fost publicat pe o platformă online de vânzări. Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova a declarat că terenul ex-aeroportului și bunurile acestuia se află în proprietate privată, iar infrastructura – în stare critică.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 4 octombrie 2024, 18:45   198
Aeroport Cahul

Pe site-ul 999.md a fost plasat un anunț despre faptul că terenul fostului Aeroport Internațional Cahul și bunurile care se află pe teritoriul acestuia au fost scoase la vânzare, cu 2,5 milioane de euro.

În anunț se specifică faptul că teritoriul are o suprafață totală de 109 hectare. Acesta este dotat cu o pistă de 1 883 metri și un terminal care dispune de spații pentru administrație, Serviciul Vamal, Poliția de Frontieră, punct medical, salon de așteptare și încăpere pentru sosiri și plecări.

Informația despre vânzare a devenit obiectul dezbaterilor intense pe rețelele de socializare.

Ulterior, Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a publicat un comunicat cu mai multe detalii referitoare la fostul aeroport.

Potrivit instituției, aeroportul din Cahul a fost creat în anul 1987 și a obținut certificatul de înregistrare de stat necesar exploatării. Acesta a fost transferat, în 1996, din gestiunea Administrației de Stat a Aviației Civile către autoritățile publice locale din Cahul. Iar în 2002, printr-o hotărâre de Guvern, i-a fost acordat statut de „aerport internațional”, însă această schimbare nu a fost urmată de investițiile necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii acestuia.

Autoritatea Aeronautică Civilă a mai menționat că, în 2004, aeroportul a fost reorganizat într-o întreprindere mixtă cu participarea companiei „Intrade Management LTD”, însă această structură a fost afectată de multiple nereguli, cum ar fi lipsa unei inventarieri corecte a bunurilor și evaluarea necorespunzătoare a activelor. De asemenea, în 2012, în urma unui litigiu pentru neplata unei datorii, toate bunurile aeroportului au fost transmise în contul stingerii datoriei către creditor. În 2015, Întreprinderea Mixtă „Aeroportul Internațional Cahul” a fost lichidată.

Infrastructura de pe terenul fostului aeroport este în stare critică. Pista de decolare și aterizare, calea de rulare și platforma au nevoie de reparații majore, fiind în proces de deteriorare continuă. Lipsesc elementele esențiale de infrastructură pentru operarea sigură a zborurilor, cum ar fi sistemele de iluminare, semnalizare și echipamentele de navigație. 

În prezent, drepturile de proprietate asupra bunurilor/terenului fostului aeroport sunt atribuite unei persoane private. Prin urmare, la momentul actual, pe terenul menționat nu există un aeroport și nu există infrastructura necesară pentru a gestiona zboruri comerciale”, a adăugat ACC.