NEWS ALERT

Igor Grosu se află miercuri la Kiev și va participa la Summitul Platformei Crimeea

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, participă astăzi, 11 septembrie, la cel de-al 4-lea Summit al Platformei Crimeea. Evenimentul este găzduit de Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski și se desfășoară la Kiev. Summitul, care reunește delegații oficiale din mai multe țări, va aborda subiecte ce vizează situația actuală de securitate din Ucraina.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 11 septembrie 2024, 09:14   28
IG

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, va susține un discurs în cadrul Summitului în care se va referi la consecințele agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și Republicii Moldova, dar și la eforturile de a integra cele două țări în marea familie europeană, de a contribui la climatul de pace și la securitatea europeană, scrie Realitatea.MD.

Summitul Platformei Crimeea are scopul de a consolida eforturile comunității internaționale pentru restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, de a atrage atenția asupra situației din Ucraina și a încălcărilor dreptului internațional de către Federația Rusă. În cadrul Summitului se discută modalități juridice, economice, politice și umanitare de a readuce Crimeea sub controlul Ucrainei.

Primul Summit al Platformei Crimeea s-a desfășurat în anul 2021, iar la eveniment au participat delegații din 43 de țări, precum și conducerea Consiliului European, a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a NATO și a GUAM.

Recean, la Platforma de Sprijin pentru Moldova: „Ne-am adunat pentru a sărbători realizările și a face planuri de viitor”

Republica Moldova a atins „repere semnificative” în calea spre Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean, la deschiderea celei de-a cincea ediții a Platformei de Parteneriat pentru Moldova. Premierul s-a arătat solidar cu Ucraina și a menționat în acest context că țara noastră rămâne afectată în contextul războiului de la graniță.