(VIDEO) Un fost președinte al statului Peru, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru corupție. Suma uriașă primită ca mită

Un tribunal din Peru l-a condamnat pe fostul președinte Alejandro Toledo la 20 de ani și șase luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 22 octombrie 2024, 20:13   183
Peru

Procurorii susțin că acesta a luat mită 35 de milioane de dolari de la o companie de construcții braziliană care a obținut un contract pentru construirea unui drum în sudul Peru.

Toledo, în vârstă de 78 de ani, a fost în funcție între 2001 și 2006.

El a fost arestat în urmă cu cinci ani în California, unde a locuit și a lucrat mulți ani, și extrădat în Peru anul trecut, potrivit bbc.com. 

Compania braziliană Odebrecht a recunoscut că a plătit milioane de dolari mită unor oficiali din America Latină și SUA pentru a obține contracte guvernamentale.

Judecătoarea Inés Rojas a declarat că peruanii au avut „încredere” în Toledo în calitate de președinte, „însărcinat cu gestionarea finanțelor publice” și responsabil pentru „protejarea și asigurarea utilizării corecte” a resurselor.

(VIDEO) Un fost președinte al statului Peru, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru corupție. Suma uriașă primită ca mită

În schimb, a declarat judecătoarea, citată de Associated Press, acesta a „fraudat statul”.

Toledo a negat acuzațiile împotriva sa și luni a zâmbit frecvent și uneori a râs, mai ales când judecătorul vorbea luni, notează agenția de presă.

În 2019, un alt fost președinte peruan, Alan García, s-a împușcat atunci când poliția a ajuns la domiciliul său pentru a-l aresta în legătură cu acuzații de luare de mită în care era implicată Odebrecht, care și-a schimbat numele în Novonor.

Alți doi foști președinți peruani, Pedro Pablo Kuczynski și Ollanta Humala, sunt, de asemenea, anchetați în cazul Odebrecht.

Sursa: adevărul.ro