Se așteaptă noi scumpiri în R.Moldova. Prețul la ulei ar putea să crească

Circa 347 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în acest an. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cele mai afectate sunt cele de porumb, sfeclă de zahăr și floarea-soarelui. Prețul la ulei ar putea să crească deoarece s-a majorat prețul de achiziție a semințelor de floarea-soarelui - dacă anul trecut un kilogram costa mai puțin de 7 lei, în prezent este vândut cu 8 lei și 80 de bani.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 22 octombrie 2024, 18:33   90
Ulei

Seceta a afectat 136 de mii de hectare de porumb, 41 de mii de hectare de grâu și 130 de mii de hectare de floarea-soarelui, a declarat șeful Direcției politici în sectorul vegetal de la Ministerul Agriculturii, Grigore Baltag. Potrivit acestuia, producția de floarea-soarelui este mai mică decât anul trecut, de aceea prețul la ulei s-ar putea majora.

“În procesul de extragere al uleiului materia primă este unul din componentele de bază, mai sunt și alți indicatori, cum ar fi energia electrică sau logistica. La momentul actual există o ușoară tendință de majorare a semințelor de floarea soarelui. Evident că se va majora, ar putea să se majoreze prețul de achiziție a semințelor de floarea soarelui”, a precizat Grigore Baltag.

Pentru siguranța alimentară a cetățenilor sunt necesare circa 400 de mii de tone de grâu, iar în acest an producția estimată este de 700 de mii de tone, a adăugat Grigore Baltag. El spune că din cauza secetei a fost compromisă și recolta de sfeclă de zahăr.

“Se estimează în mediu o recoltă de circa 15 tone la hectar. O parte din suprafețe vor fi compromise în general. Situația o să fie mai clară în următoarele 2 săptămâni când se vor finaliza lucrările de recoltare”, a subliniat Grigore Baltag.

Premii ONU pentru promovarea drepturilor omului în Moldova

Organizația Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova lansează competiția pentru premiile ONU în domeniul drepturilor omului. În acest an, vor fi oferite trei premii, premiul general pentru o realizare remarcabilă a drepturilor omului la nivel național sau local și alte două premii speciale, pentru promovarea drepturilor copiilor și promovarea egalității de gen.

În câteva zile începe vacanța de toamnă pentru elevi

Elevii claselor primare, gimnaziale și liceale, se vor afla, în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2024, în vacanța de toamnă. Conform structurii anului școlar 2024/2025, elaborată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevii vor reveni în sălile de clasă luni, 4 noiembrie.