Vom trece la ora de iarnă în curând

Schimbarea la ora de iarnă are loc în ultimul weekend din luna octombrie. În acest an, modificarea se va efectua în noaptea de 26 spre 27 octombrie.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 22 octombrie 2024, 20:13   4
Ora de iarnă

Prin urmare, la ora 4 dimineața, ceasurile se vor da înapoi cu o oră, până la ora 3, scrie Meteo Radar.

Acest lucru dă impresia că se câștigă o oră de somn. Ca urmare, se va lumina mai devreme dimineața, dar soarele va apune și mai devreme, ceea ce va face ca seara să se întunece mai repede.

Din punct de vedere istoric, schimbarea ceasurilor era justificată de economiile de energie, deoarece permitea alinierea mai bună a orelor de lucru cu perioadele de lumină naturală. Astăzi, acest argument este contestat, studiile arătând că impactul asupra consumului de energie este limitat, în special datorită eficienței crescute a becurilor LED.

Premii ONU pentru promovarea drepturilor omului în Moldova

Organizația Națiunilor Unite (ONU) în Republica Moldova lansează competiția pentru premiile ONU în domeniul drepturilor omului. În acest an, vor fi oferite trei premii, premiul general pentru o realizare remarcabilă a drepturilor omului la nivel național sau local și alte două premii speciale, pentru promovarea drepturilor copiilor și promovarea egalității de gen.

În câteva zile începe vacanța de toamnă pentru elevi

Elevii claselor primare, gimnaziale și liceale, se vor afla, în perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2024, în vacanța de toamnă. Conform structurii anului școlar 2024/2025, elaborată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), elevii vor reveni în sălile de clasă luni, 4 noiembrie.

Se așteaptă noi scumpiri în R.Moldova. Prețul la ulei ar putea să crească

Circa 347 de mii de hectare de culturi agricole au fost afectate de secetă în acest an. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cele mai afectate sunt cele de porumb, sfeclă de zahăr și floarea-soarelui. Prețul la ulei ar putea să crească deoarece s-a majorat prețul de achiziție a semințelor de floarea-soarelui - dacă anul trecut un kilogram costa mai puțin de 7 lei, în prezent este vândut cu 8 lei și 80 de bani.