Războiul dezinformării. Cum încearcă Rusia, Iranul și China să submineze alegerile din SUA

Rusia, Iranul și China caută să provoace diviziuni în rândul americanilor înainte de alegerile din 5 noiembrie, conform unui oficial american de informații. Totuși, se estimează că aceste țări nu vor reuși să manipuleze competițiile într-o manieră care să afecteze rezultatul alegerii prezidențiale.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 22 octombrie 2024, 20:17   9
Alegeri SUA

Oficialul a spus într-un briefing pentru jurnaliști că actorii străini ar putea lua în considerare amenințări fizice și violență în perioada preelectorală și după alegeri, și este foarte probabil să desfășoare operațiuni de dezinformare post-electorală pentru a crea incertitudine și a submina procesul electoral, transmite Reuters.

„Actorii străini, în special Rusia, Iranul și China, rămân hotărâți să alimenteze narațiuni divisive pentru a diviza americanii și a submina încrederea americanilor în sistemul democratic al SUA. Aceste activități sunt consistente cu ceea ce acești actori percep ca fiind în interesul lor, chiar dacă tacticile lor continuă să evolueze”, a spus oficialul din Biroul Directorului Național de Informații.

„Comunitatea de informații se așteaptă ca eforturile de influență externă să se intensifice înainte de Ziua Alegerilor, în special prin postări pe rețelele sociale”, a declarat oficialul.

Unele dintre aceste postări sunt susceptibile de a fi generate de inteligența artificială, a spus oficialul, care a vorbit cu jurnaliștii sub condiția anonimatului.

Ca exemplu, oficialul a menționat o postare pe platforma de socializare X, generată de ceea ce el a numit actori de influență ruși, care a făcut o acuzație neconfirmată împotriva candidatului democrat la vicepreședinție și guvernatorul din Minnesota, Tim Walz.

Agențiile de informații au evaluat că actorii de influență ruși au creat conținutul, a spus oficialul. O revizuire a mass-mediei efectuată de agenții a arătat „mai mulți indicatori de manipulare” care sunt în concordanță cu acțiunile actorilor ruși, a spus oficialul.

Sursa: adevărul.ro