Furturile de criptomonede s-au dublat la 1,38 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2024

Hackerii şi-au dublat furturile de criptomonede în prima jumătate a anului 2024, la 1,38 miliarde de dolari, comparativ cu un an în urmă, a arătat un raport al firmei de cercetare blockchain TRM Labs, transmite CNBC.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 10 iulie 2024, 10:28   29
cripto

Raportul spune că între 1 ianuarie şi 24 iunie au fost furate criptomonede în valoare de 1,38 miliarde de dolari, de peste două ori mai mult decât criptomonedele de 657 de milioane de dolari furate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ca şi anul trecut, câteva atacuri mari au determinat creşterea criptomonedelor furate, primele cinci atacuri reprezentând 70% din suma furată, în prima jumătate a acestui an.

Principalii vectori de atac în 2024 includ cheia privată şi fraza de bază - o secvenţă de cuvinte aleatoare care stochează informaţiile necesare pentru a accesa sau recupera un portofel cripto, a spus TRM Labs.

Cel mai mare furt de până acum anul acesta a extras bitcoin în valoare de peste 300 de milioane de dolari, de la platforma japoneză de criptomonede DMM Bitcoin.

Hackerii au folosit chei private furate sau otrăvirea adreselor – în care atacatorii trimit o cantitate mică de criptomonede dintr-un portofel cu o adresă asemănătoare,creată pentru a o imita-o pe a ta sau pe cea a destinatarului tău, cu intenţia de a păcăli victima să trimită fonduri către portofelul greşit.

Adresele cripto sunt şiruri lungi şi complexe de caractere care sunt greu de memorat sau introduse manual fără a face greşeli.

TRM Labs a spus că nu au existat schimbări fundamentale în securitatea ecosistemului cripto care ar fi putut contribui la creşterea cantităţii furate. Aceasta a spus că numărul de atacuri şi vectorii de atac nu au fost semnificativ diferite de la an la an.

Dar firma a remarcat că preţurile criptomonedelor au fost în medie mai mari în prima jumătate a acestui an, ceea ce ar fi putut contribui la creşterea valorii criptomonedelor furate.

Companiile cripto au fost ţinte frecvente pentru atacuri cibernetice.

Platforma de criptomonede Mt. Gox a depus cerere de faliment în 2014, după ce o serie de atacuri au furat până la 950.000 de bitcoin – în valoare de peste 54 de miliarde de dolari la preţurile actuale.

În noiembrie, aproximativ 115 milioane de dolari au fost furate de la platforma HTX şi Heco Chain, două platforme cripto legate de antreprenorul de renume Justin Sun.

Firmele cripto pot lupta împotriva atacurilor hackerilor printr-o strategie de apărare pe mai multe straturi, inclusiv măsuri precum audituri regulate de securitate şi criptare robustă, a spus TRM Labs.

Educarea angajaţilor şi implementarea unei strategii cuprinzătoare de răspuns la incident pot ajuta, de asemenea, la protejarea companiilor.

sursa: news.ro

(VIDEO) Cea mai mare organizație de trafic de droguri pe mare din lume a fost distrusă de Europol

Poliția Națională spaniolă a dezmembrat cea mai mare organizație „narco-navală” din lume, care a operat între America de Sud și Europa. În total, 50 de persoane au fost arestate și au fost efectuate 47 de percheziții în Spania și în alte șapte țări: Norvegia, Bulgaria, Regatul Unit, Panama, Trinidad și Tobago, Portugalia și Columbia, scrie site-ul televiziunii spaniole RTVE.

Băsescu: România nu poate ajuta R.Moldova cu trupe în teritoriu. „Să renunțe la neutralitate sau să se unească cu România”

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat la Digi24 că România nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. O altă soluție propusă de Băsescu ar fi unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană. Deși Moldova este un stat neutru, se confruntă cu un război hibrid al Rusiei împotriva conducerii de la Chișinău.