UE amenință Georgia cu sancțiuni dacă va renunța la democrație: Nu vom accepta să devină un „stat cu partid unic”

Ambasadorul UE la Tbilisi, Pawel Herczynski, a avertizat vineri că relaţiile Georgiei cu Uniunea vor avea de suferit şi se va ajunge chiar la sancţiuni din partea Bruxellesului în caz că ţara se va îndepărta de democraţie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 4 octombrie 2024, 18:52   40
Georgia

Diplomatul a afirmat că Uniunea Europeană este dispusă să colaboreze cu orice guvern ales democratic în Georgia, după alegerile parlamentare din 26 octombrie, însă nu va accepta ca republica din sudul Caucazului să se transforme într-un „stat cu partid unic”, fără opoziţie politică. 

„Deocamdată, există posibilitatea introducerii unor sancţiuni în viitor, dacă lucrurile merg într-adevăr rău cu alegerile”, a spus Herczynski în faţa unor jurnalişti. UE a acordat anul trecut Georgiei statutul de candidată la aderare, primul pas către primirea în Uniune, însă relaţiile între Bruxelles şi Tbilisi s-au deteriorat brusc după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a impus în mai o lege privind „agenţii străini”, criticată ca un indiciu al îndepărtării de Occident şi al apropierii de Rusia.

Ambasadorul a observat că reprezentanţii Uniunii nu s-au mai întâlnit cu guvernul georgian din iunie; el a menţionat atitudinea „neprietenoasă” a executivului din Georgia. 

Herczynski a explicat că suspendarea dialogului a survenit după discuţii interne cu statele membre ale UE privind modul de abordare a „discursurilor anti-occidentale şi anti-europene” ale guvernului de la Tbilisi. 

Luna trecută, el declarase că UE ar putea lua în considerare suspendarea temporară a regimului de renunţare la vize pentru cetăţenii georgieni, dacă alegerile nu vor fi considerate libere, corecte şi paşnice.

Georgia, cu circa trei milioane de locuitori, fostă componentă a Uniunii Sovietice, a fost afectată anul acesta de o criză politică legată de o nouă lege conform căreia organizaţiile care primesc din străinătate peste 20% din finanţare sunt obligate să se înregistreze ca „agenţi de influenţă străină”. 

Visul Georgian a argumentat că legea este necesară pentru protecţia suveranităţii naţionale, în timp ce criticii au susţinut că este autoritară şi de inspiraţie rusă. Timp de două luni, opoziţia a organizat cele mai mari proteste din ţară de după destrămarea URSS şi obţinerea independenţei în 1991, însă încercarea de a elimina actul normativ nu a reuşit, iar relaţiile Georgiei cu UE şi Statele Unite s-au deteriorat.

digi24.ro