Polonia se pregătește de război. Liniile de apărare la granița cu Rusia și Belarus vor fi consolidate

Ministrul adjunct al Apărării de la Varșovia, Cezary Tomczyk, a precizat că Polonia va începe construirea primelor elemente din liniile de consolidare a apărării de la granița cu Rusia și Belarus până la sfârșitul anului 2024.

publicat de Veronica Ciortan
vineri, 4 octombrie 2024, 18:35   15
Polonia

În următoarele trei săptămâni, vom fi capabili să facem primele teste ale elementelor Scutului de Est pe poligoanele de antrenament ale armatei poloneze, iar anul acesta vom începe construirea lor pe granițele de est și de nord”, a declarat Cezary Tomczyk, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

El a spus că proiectul va fi dezvoltat în cooperare cu Lituania, Letonia și Estonia, precum și cu forțele armate britanice și americane.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia în 2022, Varșovia a anunțat, în luna mai, că va cheltui 2,6 miliarde de dolari pentru a-și consolida granițele de nord și est cu fortificații, sisteme de supraveghere, recunoaștere și sisteme anti-dronă până la sfârșitul anului 2028 pentru a descuraja adversarii sau să contribuie la respingerea unui eventual atac.

Războiul din Ucraina a determinat Polonia să crească cheltuielile de apărare la 4,2% din PIB în 2024 și să le planifice la 4,7% în 2025. Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul Apărării, a fost întrebat, la aceeași conferință de presă, cu privire la fondurile pentru apărare dincolo de 2025. Acesta a spus că trendul crescător ar trebui menținut.

De asemenea, ministrul a afirmat că recenta escaladare a violențelor din Orientul Mijlociu are consecințe negative pentru Polonia. „Creeză pericolul ca ochii lumii, inclusiv ai Statelor Unite, să fie ațintiți auspra acelei regiuni și nu asupra Ucrainei, ceea ce nu este bine pentru noi”, a explicat Kosiniak-Kamysz, potrivit sursei citate.


adevărul.ro