Ciclonul „Boris”. Ucraina, aflată în război, este gata să trimită salvatori în șase țări, inclusiv în R.Moldova

Ucraina este gata să trimită salvatori în șase țări, inclusiv în Moldova. Anunțul a fost făcut duminică seara de către președintele Volodimir Zelenski, care a dispus ministrului de externe Andrey Sibiga să propună statelor vecine asistență în operațiunile desfășurate în zonele inundate, din cauza condițiilor meteorologice extreme, relatează IPN cu referire la „Европейска правда”.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 16 septembrie 2024, 16:15   195
RM

Ministrul Sibiga a precizat, pe rețeaua de socializare X (Twitter), că, în afară de Moldova, le-a fost propusă asistență Poloniei, României, Slovaciei, Ungariei și Cehiei. „Exprimăm condoleanțe în legătură cu pierderea de vieți omenești și distrugeri provocate de inundații. Dorim ca vecinii noștri să depășească acest dezastru cât mai curând”, a adăugat ministrul de externe al Ucrainei.

IPN a relatat că angajații IGSU au pompat apa în aproape 300 de gospodării, începând cu dimineața zilei de 14 septembrie, în localități din raioanele Cantemir, Leova, Hâncești, Cimișlia și Ștefan Vodă.

S-a lucrat pentru deblocarea mai multor drumuri și trasee, printre care R-34, R-35 și traseul național care tranzitează localitatea Lăpușna spre Pervomaiscoe. În Chișinău străzile, la fel, au fost inundate, iar transportul a circulat cu mari dificultăți.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) avertizează că în mai multe raioane din vestul și centrul țării vor cădea ploi, care , după precipitațiile abundente din ultimele două zile, vor spori riscul de inundații.

(VIDEO) Moldovenii – cu sufletul la gură pentru fetița care a scăpat din mâinile mamei care l-a ucis pe fratele mai mic

Mama care și-a ucis fiul de 5 ani ar fi încercat să-și omoare și fiica mai mare, de 11 ani. Dezvăluirile au fost făcute de o rudă a familiei pe rețelele sociale. Este vorba de Andreea cunoscută pe TikTok, unde este urmărită de o comunitate de peste 50 de mii de utilizatori ai platformei și care se prezintă în calitate de consultant pe Internet, telecomunicații, energie și finanțe.

(VIDEO) Să nu le fie simplu forțelor noi să întoarcă procesul. Stamate, despre necesitatea desfășurării referendumului UE

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE este necesar pentru situația în care vor veni alte forțe la guvernare care, dacă nu vor fi proeuropene, să nu poată așa de simplu să întoarcă procesul. Aceasta este opinia și explicația deputatei PAS Olesea Stamate, membra Comisiei juridice, numiri şi imunităţi în Parlament, exprimată la emisiunea „Puterea A Patra” de la N4, ediția de miercuri seara, 18 septembrie curent.