Doi bărbați, condamnați la ani grei de închisoare pentru business cu droguri

Judecătoria Strășeni, sediul Central a pronunțat o sentință prin care doi bărbați au fost condamnați la 11 și, respectiv 8 ani de închisoare, cu executare, pentru trafic de droguri în scop de înstrăinare, în proporții deosebit de mari.

publicat de Anatol Chirilov
vineri, 14 iunie 2024, 08:52   33
Condamnați

Prin aceeași sentință și complicea inculpaților a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probațiune de 5 ani.

Instanța le-a stabilit celor trei inculpați și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul farmaceutic și în domeniul circulației drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora pe un termen de 5 ani.

Conform actului de învinuire înaintat de procurorii de la Strășeni, cei trei inculpați, în urma înțelegerii prealabile, din interes material, în perioada anului 2023 și până la momentul reținerii, la 20 septembrie 2023, au aderat la un grup de persoane implicate în distribuirea ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare prin intermediul magazinelor online. În acest sens, acționând la indicația unei persoane în curs de identificare, înregistrat în aplicația „Telegram” cu pseudonimul „@ZOROLE”, administrator al unui magazin specializat în vânzarea drogurilor, pe parcursul perioadei indicate de timp, în repetate rânduri, au preluat din diferite locații din mun. Chișinău, diverse tipuri de droguri în proporții deosebit de mari, inclusiv PVP, MDMA, mephedrone, marihuană, hașiș și altele. 

Ulterior, tot ei, folosind diferite mijloace de transport, printre care și automobilul de model „BMW X5”, luat în folosință temporară, au transportat drogurile la domiciliul unui inculpat, unde le cântăreau și le reambalau în pachete mai mici, învelindu-le cu bandă izolantă, cu scopul de a le distribui ulterior în alte locații de pe teritoriul Republicii Moldova. 

Drogurile se ascundeau în pământ, după care, informația despre locul aflării drogurilor (datele geografice) și fotografiile cu locul plasării acestora, se transmiteau prin intermediul aplicațiilor electronice și mijloacelor de comunicare cifrate, fie către potențialii cumpărători, fie către alte persoane, pentru ulterioara distribuire către consumatorii finali, activitate pentru care erau remunerați financiar în criptomonedă.

 Astfel, în cadrul percheziției mijlocului de transport de model „BMW X5”, și a domiciliului unui făptuitor, au fost depistate și ridicate: - un borcan și 127 de ambalaje cu substanța PVP în cantitate de 161, 433 g; - 30 de ambalaje cu substanța mephedrone în cantitate de 69,02 g; - 5 pachete cu marihuană, cu cantitatea de 361,726g; - un pachet cu hașiș, cu cantitatea de 2,322 g; - 11 pachete cu MDMA, cu cantitatea de 10,109 g. La fel, au fost depistate și ridicate 20 de brichete cu hașiș, cu cantitatea de 1798,88 g. 

Condamnat la închisoare, după ce a cumpărat droguri pe Telegram și le-a aruncat peste gard la Penitenciarul din Lipcani

Un bărbat a fost condamnat la 12 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de circulația drogurilor, după ce a făcut rost de droguri de pe o aplicație de Telegram și le-a aruncat peste zidul unei închisori din R. Moldova. Sentința fost pronunțată de Judecătoria Edineț la 21 iunie. Dosarul a fost instrumentat de procurorii din Briceni.